Bir Hidroelektrik Santralinin Enerji, Ekserji ve Çevre Analizi - Coşkun, Hamza; Kapan, Sinan; Çelik, Nevin; Uçar, Aynur (Dicle Üniversitesi, 2026)
Enerji, ekserji ve sürdürülebilirlik analizleri yapmak, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimliliğini artırmak ve kayıpları tespit etmek için bilinen bir yöntemdir. Bu bağlamda, Bingöl-Türkiye'deki bir Hidroelektrik Santrali (HES) bir vaka çalışması olarak incelenmiştir. HES'teki ekserji kayıplarının cebri borularda, Francis türbinlerinde, jeneratörlerde, trafolarda ve şalt sahalarında meydana geldiği belirlenmiştir. HES'in verimliliği %90, santralin yıllık ortalama ekserji verimliliği %91 ve santralin ekserji sürdürülebilirlik endeksi %9,3 olarak belirlenmiştir. HES'teki ekipmanlarda en yüksek ekserji kaybı Francis türbinlerinde meydana gelmiştir. İncelenen HES'in çevre dostu, yeşil ve sürdürülebilir bir enerji tesisi olduğu ortaya konulmuştur.

Conducting energy, exergy and sustainability analyses is a well-known method to increase the efficiency of renewable energy resources and detect losses. In this context, a Hydroelectric Power Plant (HEPP) in Bingol-Turkey was examined as a case study. It has been determined that exergy loss in HEPP occur in penstocks, Francis turbines, generators, transformers and switchyards. The efficiency of the HEPP is determined as 90%, the annual average exergy efficiency of the power plant is 91% and the exergy sustainability index of the power plant is 9.3%. The highest exergy loss in the equipment in the HEPP occurred in Francis turbines. It has been demonstrated that examined HEPP is an environmentally friendly, green and sustainable energy facility.
Energy, Exergy and Environment Analysis of a Hydroelectric Power Plant
Keywords: Energy Generation; Conversion and Storage (Excl. Chemical and Electrical); Enerji Üretimi; Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç)