VATANDAŞLIK BİLGİSİ ÜZERİNE TÜRKİYE'DE YAPILAN HUKUKİ DÜZENLEMELER VE 2005-2006 SOSYAL BİLGİLER MÜFREDATINA ETKİLERİ - ASLAN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmanın amacı; ülkemizde Avrupa Birliği süreciyle birlikte başlayan hukuki düzenlemeler içerisinde vatandaşlık bilgisiyle ilgili olanların 2005-2006 Sosyal Bilgiler Müfredatına etkilerinin incelenmesidir.Sosyal Bilgiler dersinin temel öğelerinden olan vatandaşlık ve insan haklarıyla ilgili olarak Türkiye'de son yıllarda, özellikle de Avrupa Birliği süreciyle birlikte önemli demokratik gelişmeler yaşanmış ve pek çok yeni kanun çıkartılmıştır. Bu hukuki düzenlemeler Sosyal Bilgiler Müfredatının da içeriğini değiştirmiştir. 2005 yılında gündeme gelen ve 2006'da uygulamaya başlanan yeni müfredatla birlikte 1998 müfredatından farklı pek çok konu ilk kez ders kitaplarında yer olmaya başlamıştır. Çalışmamızda, bu hukuki düzenlemelerin Sosyal Bilgiler öğretimini ne şekilde etkilediği ortaya konulmuştur.Konuyla ilgili literatür çalışması yapılmış.Yayımlanmış kitap, makale ve tezler araştırılıp; deskriptife metot takip edilerek bu kaynaklardan elde edilen bilgiler bir araya getirilmiştir

The aim of this study: Analyzing the effects of legal arrangements which has started with membership of European Union process in Turkey which are related with citizenship knowledges programme between the period of year 2005 to 2006.Lately in Turkey especially together with the process of membership of European Union; important democratic improvement about citizenship and human rights which are the major subject of social science programme with the new programme, many subjects took place on the new school cources at the first time,which are different than 1998 programme, came to order in 2005 and took place in 2006.Our study has been shown the effects of those legal arragements on the way of social science education system.In our study, most of the boks articles, and thesis on this subjects were deeply researched with descriptipe method by us and put the information together.
The legal arangements on citizenship knowledge which has done in Turkey and its effects on the programme of social knowledge between 2005 and 2006
Keywords: Tarih; Eğitim ve Öğretim