Oklu kirpilerde (Hystrix eristata) arteria renalis' lerin makro-anatomik olarak incelenmesi - Atalar, Omer; Yılmaz, Sadık (My University, 2004)
Bu çalışmada oklu kirpi'nin latex enjeksiyonu ile renal arterlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada, toplam 9 adet (4 erkek, 5 dişi) ergin oklu kirpi kullanılmıştır. Aorta abdominalis, ikinci lumbal omur düzeyinde, arteria renalis dextra'yi ve bu damardan 0,5 cm. kadar sonra da arteria renalis sinistra'yı vermektedir. Arteria renalis dextra, üç kol halinde sağ böbreğin; arteria renalis sinistra ise, iki kol halinde sol böbreğin hilus renalis'ine girmektedir. Glandula suprarenalis (glandula adrenalis)'in vaskülarizasyonu, rami adrenales (-supra) caudales'ler tarafından yapılmaktadır. Renal arterler, ureter'in pars abdominalis'inin vaskülarizasyonu için ramus uretericus adı verilen ince bir kol vermektedir. Sonuç olarak; oklu kirpilerde renal arterlerin, diğer kemiricilerden bazı farklılıklarının olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Kan dolaşımı; Hystricidae; atardamarlar; hayvan anatomisi; kemirgenler; Hystrix; böbrek atardamarı; Hystrix cristata