Öğretmenlerin Sessiz İstifa Eğilimlerinin Yordayıcıları: Yönetici Desteği ve Meslektaş İlişkileri Üzerine Bir Araştırma - Yergin, Şeyma; Karabatak, Songül (Manisa Celal Bayar University, 2026)
Bu araştırma, öğretmenlerin sessiz istifa eğilimleri ile algıladıkları yönetici desteği ve meslektaş ilişkileri arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nicel yaklaşım kapsamında ilişkisel tarama modeline dayalı kesitsel bir desenle yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini Diyarbakır il merkezinde görev yapan 343 öğretmen oluşturmaktadır. Bulgular, öğretmenlerin sessiz istifa eğilimlerinin orta düzeyde olduğunu, cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermediğini, ancak medeni duruma göre farklılaştığını ortaya koymuştur. Öğretmenlerin yönetici desteği ve meslektaş ilişkilerine yönelik algılarının genel olarak olumlu olduğu ve demografik değişkenlere göre değişmediği belirlenmiştir. Ayrıca sessiz istifa eğilimleri ile yönetici desteği ve meslektaş ilişkileri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçları, her iki değişkenin de sessiz istifa eğilimlerini anlamlı düzeyde yordadığını ve yönetici desteğinin en güçlü yordayıcı olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, sessiz istifanın bireysel faktörlerin yanı sıra örgütsel bağlam ve çalışma ortamına ilişkin algılarla da ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Predictors of Teachers’ Quiet Quitting Tendencies: The Role of Managerial Support and Collegial Relationships
Keywords: sessiz istifa; yönetici desteği; meslektaş ilişkileri