Bireyleşim7Kemalat Sürecinde Kapalı ve Dar Mekanlar - Dogan, Ahmet (My University, 2006)
İnsanlığın ortak hafızası konumunda olan mitler, masallar ve benzeri bir çok anlatıda, dönüşüm sürecindeki bireyin içsel değişimi, sembolik anlamda bir mekân değişikliğini zorunlu kılar. Bu durum, zulemat (karanlıklar) ülkesine yolculuk, çile ve/ya uzlet gibi oldukça farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Bu bağlamda, insanın farkındalığını idrak ederek bunu aşkın (transandantal) bir boyuta taşıması ve nihayet mistik bütünleşmeyi elde etmesinde ‘kapalı ve dar mekânlar’ yaptığı çağrışımlarla birlikte büyük bir rol oynar. Birey, kendisinde saklı olan gizil güçleri tanıma noktasında girdiği kapalı ve dar mekânlardan bir fark edişle çıkarak sonsuzluğa açılmış yayılmış olur.
Keywords: Tasavvuf; dar mekan; inziva; ruhsal olgunluk; mistisizm; mitler; bireyleşme