SUBTROKAN TERİK FEMUR KIRIKLARINDA 95 DERECELİK AO/ASIF KONDİLER PLAK UYGULANAN HASTALARIN TEDAVİ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - GÜZEL, MEHMET HİKMET (Fırat Üniveristesi, 2003)
Subtrokanterik femur bölge kırıkları, proksimal femur kırıklarının %I0-15'ini oluşturur. Genelde genç yaş grubunda yüksek enerjili, ileri yaş grubunda ise düşük enerjili bir travmaya bağlı olarak meydana gelir. Subtrokanterik femur bölgesinde medialde kompresyon, lateralde germe kuvvetlerinin varlığından dolayı, kırıklarının tedavisinde biyomekanik, anatomik ve klinik özelliklerinin tedaviyi yönlendiren bekim tarafından, çok İyi bilinmesi gerekir. Tedavide amaç; kırıklı olgunun en kısa zamanda kırık öncesi duruma getirilmesi, morbidite ve mortaütenin azaltılmasıdır. Bunun için ise genellikle cerrahi tedavi gereklidir. Subtrokanterik femur kırıklarının tedavisinde seçilecek yönteme karar verilirken, olgunun yaşı, genel durumu, kemik kalitesi ve oluşan kırığın tipi dikkate alınmalıda-. Bu çalışmada Fırat Üniversitesi T» Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Ocak 1999 ve Ağustos 2002 tarihleri arasında, AO/ASIF (Association tor the Study of Internal Fixation) 95 derecelik kondiler plak ile ameliyat edilmiş 9'u kadın, 20'si erkek toplam 29 subtrokanterik femur kırıklı olgu kontrole çağrıldı. Yapılan fizik muayene ve incelenen takip dosyalan sonucu, elde edilen verileri literatür eşliğinde tartışmayı amaçladık. Olguların yaş ortalaması 39 (1 1-73) olup, en çok kırık görülen yaş hem erkek hem de kadınlarda 11-20 yaş grubuydu. Kırıklara oluş nedenleri incelendiğinde, %75.9'unun yüksek enerjili ve %24.inin düşük enerjili bîr travma öe meydana geldiği görüldü. Onbeş olgunun (%51.7) kırığı stabil iken, 14 olgunun (%48.3) krnğı instabildi. Olguların %51.7'si ilk beş günde ameliyata alındı. Ameliyata almış süresi ortalama 8 (1-26) gündü. Olguların %89.6'sı genel, %6,n epidural ve %3J'i epidural sonrası genel anestezi ile ameliyat edildi Ortalama kaynama sûresi 7.7 aydı. Ameliyat sonrası olguların %20.7'sinde erken, %31'inde geç komplikasyonlar tespit edildi Üç olguda (%10.4) 10 dereceyi aşan varus deformitesi görüldü. Erken komplikasyonlar enfeksiyon, pansitopeni, prerenal azotemi, akciğer stazı, deliryum tremans ve derin ven trombozuydu. Geç komplikasyonlar kaynama gecikmesi, implant yetersizliğine bağlı yineleyen kırık, kaynamama, hatalı kaynamaya bağlı hareket kısıtlılığı ve ekstremite kısalığı şeklindeydi.Kliniğimizde uygulanan bu tedavi klinik ve radyolojik olarak J.C. Foster Ölçütlerine göre değerlendirildiğinde %65.5'i mükemmel, %13.8'i iyi, %6.9'u orta ve%13.8'ikötüidi. Sonuç olarak; hemen her türlü subtrokanterik femur kırıklarında uygulanabilmesi, uygulama tekniğinin nispeten kolay olması, diğer bir çok implanta göre ekonomik ve kolay temin edilebilmesi, fazla bir teknik ekipman gerektirmemesi ve belirli teknik detaylara dikkat edilerek kullanıldığında diğer implantlarla mukayese edilebilir bir basan oranına ulaşılabilmesi gibi faktörler, AO/ASIF 95 derecelik kondiler plağın, ülkemiz koşullarında tercih edilebilir bir implant haline gelmesini sağlamaktadır. Ayrıca edindiğimiz deneyimlerle bu implantın sosyokültürel düzeyi daha yüksek olgularda daha da başarılı olacağı inancındayız. Anahtar Kelimeler: Subtrokanterik femur kırıkları, 95 derece kondiler plak
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji; Orthopedics and Traumatology