ARAP DİLİNDE ÖVGÜ VE YERGİ - KIVIK, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi ARAP DİLİNDE ÖVGÜ VE YERGİ FATİH KIVIK Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı 2003; Sayfa: 82 Arap dilinin kendini ifade gücü, sanatsal zenginliği, edebi ve şiirsel yönü, vb. özelliklerinin tabii neticesinde "övgü" ve "yergi" üslûbu gelişmişlik göstermiştir. özellikle İslamiyet öncesi Arap toplumu belagat ve fesahat yönüyle üstün bir seviyede iken bu durum Kur' ân' in nüzulü ile beraber büyük bir ivme kazanmıştır. Arap Edebiyatındaki bu gelişmişlik düzeyinin kendisini en güzel bir şekilde ifade ettiği alanların ilk sıralarında ise övgü ve yergi gelmektedir, övgünün ve yerginin de kendisini en güzel bir şekilde ifade ettiği alanların başında ise şiirin geldiğini söylediğimizde mübalağa etmiş olmayız. Muallaka'i-Seb'a yarışmaları da bunun bir misalidir. Diğer taraftan övgü ve yergiyi dilbilgisi açısından incelediğimizde övgü ve yergi için kullanılan fiillerin ünlü dilciler arasında isim mi yoksa fiil mi olduğu tartışmalarına sebep olduğuna rastlıyoruz. Bu fiiller bir iş ve hareket bildirmediği halde, şekil yönüyle mazi fiillere benzediği için nahivcilerin büyük çoğunluğu câmid bir fiil olarak kabul etmişlerdir. Ancak şunu da ifade etmek gerekir ki taşıdıkları mana itibariyle de isim gibidirler. Anahtar Kelimeler: övgü, yergi, dil, belagat, câmid fiil, gramer.

SUMMARY Masters Thesis IN THE ARABİC GRAMMER PRAISE AND SATIRE FATÎH KIVIK Fırat Üniversty The institute of Social Sciences The Department of Basic islamic Science The Arabic Lenguage and its Rehetoric 2003; 82 page Characteristic naturel answer "praise" and "satire" demonstrated to develop Arabic language oneself statement power, art rich, literary and poem direction. Specially Islam first in the Arabic society eloguance and beatiful speak direction when the high level this situation Quran apoplexy with won a big develop. This developed level yourself the most beautiful a form statement do areas first the earths as for satire and praise come. If we say praise and satire to be valve it self very nice in poem we don't make exaggerat. Muallaka' i-Seb' a the competes that a example. On the ather hand we examination praise and satire by grammer for use praise and satire's verbs are to bring about discussions betwen famous langucier about they are situation form direction past verbs so that resemble grammers a big majority static. This verbs aren't inform a job and movement situation, form direction past verbs so that resemble grammers a big majority static accepted a verb. But we must be valve this they are like a noun with they conies meaning concerning. Keywords: Praise, satire, language, rhetoric, static verb, grammer.
In The Arabic grammer praise and satire
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Doğu Dilleri ve Edebiyatı; Eastern Linguistics and Literature