KİLİS KEÇİLERİNDE PROPOFOL KULLANILMASI - Hayat, Ali; Şındak, Nihat; Karaçal, Füsun (Fırat University, 2006)
Bu çalışma propofolun kilis keçilerinde anestezinin indüksiyonu ve anestezinin infüzyon tarzında sürdürül-mesiyle oluşan bazı klinik ve biyokimyasal değişikliklerin ortaya konması amacıyla planlandı. Çalışmada ye-disi erkek birisi dişi olmak üzere toplam sekiz keçi kullanıldı. Propofol indüksiyon için 4mg/kg dozda ve bo-lus tarzında iv uygulandı. Daha sonra infüzyon tarzında 0.7mg/kg/dk dozunda anestezi devam ettirildi. Klinik parametrelerden solunum sayısı, nabız ve vücut ısısında anestezi öncesi değerlere göre azalma meydana geldi Biyokimyasal parametrelerinden AST, ALT değerlerinde anestezi öncesi değerlere göre düşüş, serum glikoz değerlerinde yükselme şekillendi. Ancak bu değişikliklerin fizyolojik sınırlar içersinde kaldığı, propofolun tek başına kilis keçilerinde hem güvenli bir şekilde indüksiyon hem de genel anestezi sağladığı kanaatine varıldı.