PLC ve SCADA Kullanılarak Bir Orcik Üretim Sisteminin Otomasyonu - Üstündag, Aybıke; Gencer, Cetin (My University, 2021)
Orcik, Elazığ yöresinde üzümden ya da duttan elde edilen şıranın un ve özel bir toprakla bulamaç haline getirilipceviz dizili ipin bu bulamaca istenilen kalınlığa göre bir veya daha fazla kez batırılıp güneşte kurutulmasıyla elde edilenyöresel bir üründür. Bu çalışmada, Türkiye'de tüketiminin yanısıra Avrupa ülkelerine de ihraç edilen orciğin fabrikaotomasyon sistemi ile üretimine yönelik bir benzetimi yapılmıştır. Doğal klasik yöntemlerle üretilen orciğin her birüretim aşaması ele alınarak Programlanabilir Mantıksal Denetleyici (PLC) otomasyon sistemi ile tasarımı yapılmış veSCADA üzerinde benzetimi gerçekleştirilmiştir. Elektrikli makineler, hızla büyüyen otomasyon hızının bir sonucuolarak sektörün bir parçası haline gelmiştir. Geleneksel endüstriyel işlemler makinelerin manuel çalıştırılmasıyla olur vebu işlemler manuel müdahaleye bağlıdır. Bu süreç zaman alıcı ve pahalıdır. Endüstrilerdeki yönlendirme görevlerininotomatikleştirilmesi verimliliği arttırır. Minimal insan müdahalesiyle PLC gibi otomasyon araçları kullanılaraktekrarlayan sürecin otomasyonu, geliştirilmiş verim, azaltılmış işletme maliyetleri, geliştirilmiş üretim hacimleri, dahaiyi kalite kontrol ve endüstriyel güvenlik sağlanır. Tasarlanan sistemle, orcik üretiminin klasik yöntem yerine PLCtabanlı otomasyon sistemine geçişi amaçlanmıştır.
Keywords: PLC; SCADA; Orcik Üretimi