ABDURRAHMÂN SÂMÎ'NİN Mİ'YÂRU'L-EVLİYÂ'SI (İNCELEME-METİN) - DURMAZ, ENES (Fırat Üniveristesi, 2023)
Şeriat-tarikat-hakikat-marifet kavramları, birbirini tamamlayan kavramlardır ve bu kavramların tasavvufî hayatta çok önemli yeri vardır. Tarikat yolunda hakikat ve marifet kaynağından istifade edebilmek için şeriatın emirlerine uygun hareket etmek gerekir. Bu çerçevede tarikatler ve tasavvufi terimler hakkında bilgi vermek amacıyla çeşitli eserler kaleme alınmıştır. Bunlardan biri de Abdurrahmân Sâmî'nin Mi'yâru'l Evliyâ adlı eseridir. Bu çerçevede tasavvufî terimler hakkında kaleme alınmış eserlerden biri olan Mi'yâru'l-Evliyâ 4 bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmada Abdurrahmân Sâmî'nin Mi'yâru'l-Evliyâ adlı eserinin çeviri yazısı yapılarak Abdurrahmân Sâmî'nin hayatı ve eserleri ile Mi'yâru'l-Evliyâ'nın dil, üslup ve muhteva özellikleri hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.

The notions of sharia-tariqa-truth- ingenuity are complementary to one another, and they play a crucial role in the mystical life. To benefit from the source of truth and ingenuity on the path of tariqa, it is required to perform in line with sharia rules. Various works have been written in this context to provide information about sects and sufi terms. Mi'yâru'l- Evliyâ by Abdurrahmân Sâmî is one of them. In this context, one of the works written about mystical terms, Mi'yâru'l-Evliyâ, is divided into four parts. Abdurrahmân Sâmî's life and works Mi'yâru'l-Evliyâ was translated in this study, and information on the author, the language, the style, and the content of the work have been attempted to be provided.
Abdurrahmân Sâmi's Mi'yâru'l-Evliyâ (Review-text)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı