İLKÖĞRETİM ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖLÇME-DEĞERLENDİRME OKURYAZARLIĞI VE ÖLÇME-DEĞERLENDİRMEYE İLİŞKİN TUTUMLARININ BELİRLENMESİ - GÜL, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu araştırmanın amacı ilköğretim öğretmen adaylarının (Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Türkçe ve Matematik) ölçme-değerlendirme okuryazarlığı ve ölçme-değerlendirmeye ilişkin tutumlarını belirlemektir. Araştırmaya, 2010-2011 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümünde öğrenim gören toplam 180 öğretmen adayı katılmıştır. Öğretmen adaylarının ölçme-değerlendirme okuryazarlıklarını belirlemek için, Plake ve Impara tarafından hazırlanan Teacher Assessment Literacy Questionnaire (1993) Ölçme ve Değerlendirme Okuryazarlılığı Envanteri kullanılmıştır. Envanter literatüre uygun bir şekilde Türkçeye uyarlanmış ve geçerlilik sağlanmıştır. Sonuçları analiz etmek için, TAP (Test Analyisis Programme) programı kullanılmıştır. Veriler KR-20 güvenilirlik analizi ve test maddeleri güçlük indeksleri kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca SPSS 16,0 programıyla Tek Yönlü Varyans (ANOVA) analizi yapılmış, gruplar arasındaki korelasyona ise ?Pearson Korelâsyon Analizi? ile bakılmıştır. Öğretmen adaylarının ölçme-değerlendirmeye ilişkin tutumlarını belirlemek için, araştırmacı tarafından öğretmen adayları ile mülakatlar sonucunda oluşturulmuş ?Ölçme ve Değerlendirmeye İlişkin Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Bu veriler ise, SPSS 16,0 programı ile analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre envanterin KR-20 güvenirlik katsayısı 0,718, maddelerin ortalama güçlük değeri 0,556, ortalama ayırt edicilik değeri ise 0,374 olarak bulunmuştur. Bu değerler maddelerin psikometrik açıdan kullanılabileceğini göstermektedir. Bulgulara göre öğretmen adaylarının ölçme-değerlendirme okuryazarlık seviyeleri oldukça düşük olduğu görülmüştür. Ölçme-değerlendirme okuryazarlık seviyesinde en başarısız oldukları alan ? Ölçme ve Değerlendirme Sonuçlarını Paylaşma? yeterlilik alanı olmuştur. Öğretmen adayları arasında standartlar açısından önemli farklılıklar bulunmuştur. Öğretmen adaylarının tutumları dört faktör altında incelenmiş ve adayların tutumlarının yüksek olduğu görülmüştür. Başarı ile tutum arasında yapılan korelasyon ise tutum ve başarı arasında zayıf derecesinde de olsa doğrusal bir ilişkinin olduğunu göstermektedir.Anahtar kelimeler: Ölçme ve Değerlendirme Okuryazarlığı, Ölçme ve Değerlendirmeye İlişkin Tutum, İlköğretim Öğretmen Adayları, Yeterlilik

The aim of this study is to determine the assessment literacy of preservice elementary school teachers (Science Teachers, Social Sciences Teacher, Turkish Teachers And Mathematics Teachers) and their attitude towards assessment. The research was participated in the academic year of 2010-2011, spring semester through 180 preservice elementary school teachers studing at the department of Elementary Education at the Faculty of Education at Fırat University. To determine the assessment literacy of teacher candidates, Assessment Literacy Inventory (1993), Measurement And Evaluation Literacy Inventory, prepared by Barbara S. Plake and James C. Impara, was used. The Inventory has been adapted to Turkish literature in a suitable manner. To analyze the results, the TAP (Test Analyisis Program) program was used. In addition, the SPSS 16.0 program variance (ANOVA) analysis has been prepared. The correlation between the groups is examined with the "Pearson Correlation Analysis". To determine the attitudes of teacher candidates about measurement and evaluation, ?Attitude Scale about Measurement and Evaluation which was prepared by the researcher as an overall of the interviews made with the teacher candidates is used. These data were analyzed with the SPSS 16.0 program.According to the item analysis results, the instrument reliability (KR-20) was 0,718, mean item difficulty was 0,556 and item discrimination was 0,374. These values show that substances of the scale can be used in a psychometric aspect. According to the findings, teacher candidates were found to be considerably at a low level of assessment literacy. The level of assessment literacy that the teacher candidates fail most has proved to be the "Sharing of the Assessment and Evaluation Results". In terms of standards, there were significant differences between preservice elementary school teachers. Attitudes of the teacher candidates were examined under four factors and they were found to be high. The correlation between success and attitude shows that, though at a low level, there is a linear relationship between success and attitıde.Keywords: Assessment Literacy, Attitude towards Assessment, Preservice Elementary Teachers, Competency
Preservice elementary teachers assessment literacy and attitude towards assessment
Keywords: Eğitim ve Öğretim