Devlet hastanesi çalısanlarından laboratuar personeli, mutfak personeli, temizlik işçileri ve hemşirelerdeki demodex spp. pozitifliği - Fırat, Pınar Yüce; Geçit, İlhan; Depecik, Fehime; Karadan, Mesut; Karcı, Erdal; Koloren, Zeynep; Çalık, Sinan (My University, 2010)
Amaç: Çalışmada Devlet Hastanesi'nin Beydağı Kampüsü'nde Demodex türlerinin toplu yaşanılan ve kapalı alan olan hastanelerde uzun süre kalanlarda, görülme oranının tespiti, amaçlanmıştır.Yöntemler: Hastane çalışanlarından laboratuar çalışanları, mutfak personeli, temizlik işçisi ve hemşirelerde parazit oranının belirlenmesi için Standart yüzeyel deri biyopsisi yöntemi ile yüzden örnek alınmış ve parazitoloji labooratuvarında incelenmiştir.Bulgular: Alınan 95 örneğin %74.7'sinde Demodex spp. görülmüştür. Yapılan istatistiki değerlendirmede meslekler, yaş ve cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Ayrıca araştırma kapsamındaki kadınların %75.4'ünün, erkeklerin ise %73.7'sinin Demodex sonucunun pozitif olduğu gözlenmiştir. Pozitif çıkan personelin alınan anemnezlerinde rosesae tanısı aldıklarını ve bazı dönemlerde yüzlerinde kaşıntı ve kızarıklık olduğunu bildirmişler ancak bununla ilgili herhangi bir tahlil yaptırmadıkları, saptanmıştır. Parazit bulunanlar ilgili kliniğe yönlendirilmişlerdir.Sonuç: Araştırmada parazitin yüksek bir oranda görülmesi, Demodex spp. konusunda personelin yeterli bilgisinin olmamasına bağlanmıştır.
Keywords: Ektoparaziter enfestasyonlar; Sağlık personeli; Yaş dağılımı; Cinsiyet dağılımı; Hemşireler; Demodex; Yiyecek Hizmeti; Hastane; Personel; hastane; Deri hastalıkları; paraziter; Laboratuvar personeli; Hastaneler; devlet; Hastaneler; Hastalık kaynakları; Meslek grupları