Trafik izleme sistemlerinin kablosuz manyetik sensörler kullanılarak gerçekleştirilmesi - Vançin, Sercan (My University, 2016)
Kablosuz sensör ağları kullanarak akıllı ulaşım sistemleri (Intelligent Transportation Systems, ITS) tasarlamak, hem maliyet hem de enerji verimliliği açısından avantajlı olup herhangi bir yolun trafiğini gözlemlemek, o yol hakkında trafik bilgisi edinmek veya sadece araçları tespit edip tipleri ve hızlarını saptamak son zamanlarda araştırmacıların ilgi odağı haline gelmiştir. Bu çalışmada araç tespit sistemleri geliştirip anlık, gerçek zamanlı ve yenilikçi çözüm sunmak adına araç sayma, tespit, sınıflandırma, yön tayini yapma, yol trafik durumu izleme gibi çeşitli uygulamalar geliştirilmiştir. Bu uygulamaları gerçekleştirmek için sensör düğümü, manyetometre, güç kartı ve pilden oluşan ve diğer çalışmalarda kullanılan düğümlerden daha doğru ve anlaşılır veriler sunabilen bir sensör devresi kullanılmıştır. Bu sensör devresi yardımıyla araç tespit senaryoları 3 adet uygulamayla gerçekleştirilmesi için lojiksel algoritma önerilmiştir. Belirli bir yolun anlık trafik durum bilgisi; trafik yok, trafik az, trafik yoğun ve trafik çok yoğun olmak üzere 4 seviyede kategorize edilmiştir. Ayrıca aynı yolun sonuna koyulan 3. Düğüm (Node 3) sayesinde günlük olarak saat başına düşen araç sayısı tespit edilip yolun trafik analizi yapılmıştır. Daha sonra yoldan geçen araçlar, önerilen algoritma ve MİU (Manyetik İmza Uzunluğu) paremetresine göre otomobil, minibus, otobüs ve kamyon olarak sınıflandırılmıştır. En son uygulamada ise yoldaki araçların yönü x ekseninde soldan sağa veya sağdan sola olmak üzere tayin edilmiştir. Bu sayede trafikteki sürücülerin bu yol hakkındaki trafik durumunu bilmesi amaçlanmıştır. Dolasıyla bu bilgiler internet ortamında yayınlanarak bu amaç gerçekleştirilebilir. Tasarlanan ve kullanılan sensör düğümü ve devresi ile bileşenlerinin donanım maliyetinin az oluşu, haberleşme sisteminin düşük güç tüketmesi ve araç varlığının tespiti için kullanılan algoritmanın karmaşık matematiksel hesaplama yöntemlerinden uzak ve basit oluşu ise tasarlanan bu sistemin üstünlüğünü göstermektedir.
Tez - Yüksek Lisans Tezi
Keywords: Kablosuz sensör ağları; Trafik sıkışıklığı; Araç tespiti; Manyetik sensörler