YETİŞKİN TİBİA PLATO KIRIKLARINDA CERRAHİ TESPİT SONUÇLARIMIZ - GÜRBÜZ, SÜLEYMAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Cerrahi teknik ve tespit materyallerindeki gelişime rağmen, farklı derecelerde eklem çökmesi, ayrışma ve yumuşak doku hasarıyla birlikte, geniş yaralanma spektrumuna sahip tibia plato kırıkları tedavisi güç olan ortopedik sorunlardan biridir. Bu çalışmanın amacı; F.Ü. Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında Mayıs 2008 - Ocak 2013 tarihleri arasında tibia plato kırığı tanısıyla cerrahi olarak tedavi edilen olguların uzun dönem fonksiyonel sonuçlarının değerlendirilmesi ve kıyaslanması, olgularımızdaki başarı oranını ve ortaya çıkmış olan komplikasyonları belirlemek, gruplandırılmış olguları karşılaştırılarak kırık tipinin, yaşın fonksiyonel sonuç ve başarı oranı üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Tibia plato kırığı mevcut olan 10'u kadın 15'i erkek 25 olgu tez kapsamına alındı ve olgular retrospektif olarak incelendi. Uygulanan ameliyatlarda hastalar 3 ayrı grupta incelendi. 1. grup açık redüksiyon ve kanüle vida ile internal tespit, 2. grup açık redüksiyon ve plakla internal tespit ve 3. grup kapalı redüksiyon ve perkutan tespitti. Her bir grup Rasmussen klinik ve Resnic - Niwoyama radyolojik değerlendirme skoruna göre kendi içinde analiz edildi. Rasmussen klinik değerlendirme ölçütlerine bakıldığında 1. ve 2. gruptaki 15 olguda %60'lık, 3. gruptaki 10 olguda ise %100'lük iyi ve mükemmel sonuçlar elde edilmiştir. Radyolojik olarak ise %52 başarılı (evre 0 ve evre 1)sonuçlar alınmıştır. Sonuç olarak tibia plato kırıklarında düşük enerjinin, anatomik redüksiyonun ve diz stabilitesinin orta dönem diz skoru ve fonksiyonel skorda prognozu belirleyen en önemli parametreler olduğunu düşünüyoruz. Tibia plato kırıkları eklemi ilgilendiren kırıklar olduğundan, kırığın tipi ve yeri, yer değiştirme ve parçalanmanın derecesi ve eşlik eden kemik ve yumuşak doku hasarları dikkate alınarak uygun cerrahi yöntem seçilmelidir. Anahtar Kelimeler: Rasmussen skoru, tibia plato kırıklar, kemik ve yumuşak doku hasarları

Tibial plateau fracture with different articular compression, displacement, and soft tissue injury still seems to be a difficult problem in spite of improved surgical techniques and implants. The aim of this study assess the long term functional results, the effect of fracture type and age on success and complication rates by comparing the results were surgically treated patients because of tibial plateau fractures in Fırat University Faculty of Medicine, Orthopaedics and Traumatology Department between May 1985 and January 2013 A total of 25 cases, 10 of which are women and the rest is men, were included in the scope of thesis and the cases were examined retrospectively. The patients were examined within 3 groups during the operations applied. 1. Group was open reduction and internal fixation with canule screw, group 2 was open reduction and internal fixation with plate and the third group was closed reduction percutaneous fixation. Each group was analyzed as per Rasmussen clinical and Resnic - Niwoyama radiological evaluation score. Considering the criterion for clinical evaluation, good andexcellent results were obtained for 15 cases in group 1 and group 2, and for 10 cases in group 3 which are 60%and 100%, respectively. When examining the radiological evaluation, the successful results for all groups was 60%. Low energy, anatomical reduction and knee stability were found to be the most important parameters in determining mid term prognosis according to knee and functional scores. Tibial plateau fractures are articular fractures, proper surgical method should be selected by taking into consideration the type and area of fracture, degree of migration and fracture, and the accompanying damages of bone and soft tissue. Key Words: Rasmussen score, tibial plateau fracture, damages of bone and soft tissue
Adults in tibial plateau fracture surgery results of detection
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji