TARİHİ GELİŞİM SÜRECİNDE ALEVİLİKTE DEDELİK KURUMU (TUNCELİ VE ERZİNCAN ÖRNEĞİ) - ERDOĞAN, SEHER KONT (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada Alevliğin tarihi gelişimine kısaca değinilerek Alevi Bektaşi inan-cının karakteristik özellikleri örneklerle açıklanmaya çalışılmış, çalışma alanımız olan Dersim Aleviliği'nin inanç öğelerini Tunceli ve Erzincan bağlamında, Erzincan Büyük-kadağan köyü Ağuiçen Ocağından olan ve ataları kendi anlatılarına göre sekiz veya do-kuz nesil önce Dersim'den göç etmiş olan Mustafa Erdoğan Dede ve İsmail Erdoğan Dede, Beşsaray köyü Hıdır Abdal ocağından (Düşkünler Ocağı) Ahmet Uğurlu Dede; Tunceli Nazımiye ilçesinde ikamet eden Kal Ferat Ocağından Ali Hıdır Çetin Dede, Ovacık Koyungölü köyü Celal Abbas Ocağından Zeynel Dede, Baba Mansur Ocağından Süleyman Cevahir Dede ile yapılan görüşmeler ele alınarak Erzincan ve Tunceli örnekleri ışığında tarihten günümüze dedelik kurumunun işleyişi açıklanmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgular sonuç kısmında özetlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Alevilik, ocak, Dersim'de ocaklar, dedelik, Alevi- Bektaşi tasav-vufu
Historical development process Alevism religious leadership (Dedelik) agency (examples of Tunceli and Erzincan)
Keywords: Tarih; Sosyoloji; Din