iSLAM HUKUKU ve MEDENi HUKUK'TA YETKiSiZ TEMSiL - Sarıtepe, Erdoğan (Fırat University, 2010)
Hukuk sistemlerinde bir şahsın hukuki temsil yetkisi olmaksızın başkası adına tasarrufta bulunması ilke olarak: beninısenmerİıiştir. Ancak, toplumsal menfaatler dikkate alınarak bu türden bazı tasarrufların hukuki sonuçlar dağuracağı kabul edilmiştir. İnsanlar, bilgilerinin olmaması ya da imkfuısızlıkları nedeniyle, menfaat kaybı veya Z'lrara uğrayabilirler. Yetkisiz temsil ile bu tUr olumsuzlukların önüne geçilebilecekı:ir. Diğer taraftan, yapıian tasarruftın hukuki geçerliliği, adına tasarrufta bulunulan kişinin icazetine bağlanmıştır. Böylec.e başkası adına tasarrufu bulunarak haksız kazanç elde etmek engellenmiş olmaktadır. Bu çalışmada, İslam Hukukı.ı ve Medeni Hukuk'un bu müdahalelere hangi ölçüde izin verdiklerini ve hukuken nasıl ele aldıklarını tespit etmeye çalıştık.
Unauthorızated Representatıon in lslamıc Law and Civil Law
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları