İMALAT SEKTÖRÜNDEKİ İLERİ TEKNOLOJİ KULLANIM DÜZEYLERİ: MALATYA ÖRNEĞİ - EMRE, TAYYAR (Fırat Üniveristesi, 2017)
Endüstriyel internet uygulamaları, yapay zekâ, robot teknolojileri gibi ileri teknolojiler üretim ve iş yapış şekillerimizde devrimsel nitelikte değişimlere yol açıyor. Kimi zaman heyecan verici, kimi zaman hayrete düşüren ve kimi zaman da endişeye sevk eden bu radikal dönüşüm dijital devrim ya da 4. Sanayi devrimi olarak adlandırılmakta. Yeni bir sanayi devriminin başlangıcında olduğumuz bu dönemde, verimlilik artışı ve yenilik sağlayan ileri üretim teknolojileri, bilgi toplumu temelli dönüşüm ile birlikte üretimde katma değer artışı açısından da belirleyici etkenler olarak ortaya çıkmaktadır. Araştırmanın amacı Malatya İlinde organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren imalat sanayi firmalarının ileri teknoloji kullanım düzeylerini tespit etmektir. Bu çerçevede günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan ve yeni yeni kullanılmaya başlayan ileri iletişim, ileri yönetim ve üretim teknolojileri belirlenerek bir ölçek geliştirilmiştir. Malatya organize sanayi bölgesindeki imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalara uygulanan anket ve yapılan görüşmelerle elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: İmalat Sektörü, Teknoloji, İleri Teknoloji

Advanced technologies such as industrial Internet applications, artificial intelligence and robotic Technologies are giving risetore volutionary changes in our modes of production and business. This revolution, which is exciting, as tounding or alarming at times, is called digital revolution or 4th Industrial Revolution. In this age, when we are at the outset of a new Industrial Revolution, advanced production Technologies which provide productivity growt hand innovation emerge as determinants of increase in added-value in production as well as transition to information society. The aim of this research is to determine the level of advanced technology use of manufacturing industry firm so perating in organised industrial site of Malatya province. For this purpose, a scale was developed by identifying advanced communication, management and production technologies, which are commonly used to day and which have just started to be used. The findings obtained from the question naires and interviews conducted with the firms operating in organised industrial site of Malatya province have been discussed. Key Words: Manufacturıng Sector, Technology, Advanced Technology
Advanced technology usage levels in manufacturing sector: Malatya sample
Keywords: Bilim ve Teknoloji; İşletme