L-canavanin, bir Jackbean (Canavalia ensiformis) arginaz inhibitörü - Gürsu, M. Ferit; Çelık, Sait (My University, 1997)
L-Canavanin yapısal bir arginin analogu olup bitkilerde azot metabolizmasında önemli fonksiyonları olan non-protein bir amino asittir.Bu çalışmada arginaz enzimi Jâckbean'den kısmen saflaştınlarak, saflaştırılan enzimin bazı biyokimyasal özellikleri ve L-canavanin'in Jâckbean arginazı üzerine etkisi araştırılmıştır. Jâckbean 'den arginaz, homojenizasyon , bir saat ısıtma, amonyumsülfat ile % 55 saturasyon ve diyaliz olmak üzere başlangıçta spesifik aktivitesi 15 misli arttırılarak saflaştırılmıştır. Saflaştırılan enzimin biyokimyasal ve kinetik özellikleri incelendiğinde tam aktivasyon için Mn iyonlarına ihtiyaç gösterdiği ve preinkübasyon basamağına ilave edilen Mn iyonlarının enzimin aktivitesini % 116 arttırdığı tespit edilmiştir. Gerek Michaelis-Menten gerekse Eadie-Hofstee 'ye göre enzimin L-arginine karşı Km değeri 65 mM olarak bulunmuştur. L-canavanin, Mn iyonlarıyla beraber preinkübasyona konulduğunda enzim kompetatif olarak inhibe olmaktadır.Enzim, Mn iyonları, L-arginin ve L-canavanin 'le beraber preinkübasyon ortamına konulduğunda inhibisyon azalmaktadır. Mn iyonları yokluğunda inhibisyon daha da artmaktadır. Sonuç olarak , Jâckbean 'den arginaz kısmen saflaştırılmış ve saflaştırılan enzimin kinetik özellikleri optimize edilerek, ilk kez bir bitki arginazı üzerine L-canavanin'in . inhibitor etkisi gösterilmiştir.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Organik