DEMOKRAT PARTİ DÖNEMİNDE MALATYA'DA SİYASİ HAYAT - TAŞ, MÜJDE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Anadolu'nun doğu vilayetlerinden olan Malatya, Doğu ve Güneydoğu ile Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinin bağlantı noktası konumundadır. Tarihi İpekyolu'nun güney hattı üzerinde bulunması, tarihi süreçte kıtalar arası ticaret ve kültürel geçişler ve etkileşimler bakımından önem arz eden bir şehir olmasına katkıda bulunmuş, Malatya'nın tarihi ve kültürel önemini artırmıştır. Bu özelliği ile Malatya, tarihin her döneminde önemini korumuş, Anadolu hâkimiyeti ve hatta evrensel hâkimiyet teorileri bakımından dikkatleri üzerine çekmiştir. Tarihi ve kültürel zenginlikleri, stratejik jeopolitiği, Malatya'nın tarihi süreçte edindiği önemi, Cumhuriyet yıllarına taşımasını da sağlamıştır. Bu araştırmanın konusu ise Türkiye'nin çok partili siyasi hayata geçişi sürecinde Malatya'daki siyasi gelişmeleri ve Cumhuriyet Halk Partisi iktidarının yerini Demokrat Parti iktidarına bırakması süreci olacaktır. Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye'de çok partili sistemin uygulanabilmesi için denemeler yapılmışsa da bu girişimlerde başarı sağlanamamış, çok partili sisteme ancak İkinci Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında, Demokrat Parti'nin kuruluşuyla ulaşılabilmiştir. Çok partili sistem ve daha demokratik bir cumhuriyet uygulaması olarak, 1950 yılında Türkiye'nin yönetimini ele alan Demokrat Parti'nin 10 yıllık iktidar dönemi, Malatya örneği üzerinden incelenmeye çalışılmıştır. Türkiye'nin çok partili hayata geçişi sürecinde Malatya'daki siyasi gelişmeler ve faaliyetler, Demokrat Parti'nin Malatya'da örgütlenmesi, siyasi faaliyetleri ve Malatya siyasi hayatını nasıl etkilediği ve şekillendirdiği incelenmiş, çok partili sistemin içinde bulunan partilerin Malatya'daki ilişkileri değerlendirilmiştir. 1946 yılında yapılan (şaibeli ve hileli) olarak değerlendirilen ilk çok partili seçimi CHP kazanmıştır. Türkiye'de iktidarın değişmesi, 1950 yılında gerçekleşebilmiştir. Ülke genelinde yapılan seçimleri kazanan Demokrat Parti iktidarı devralmış ve 1960 askeri darbesine kadar 10 yıl aralıksız ülkeyi idare etmiştir. Doğal olarak Malatya da bu değişimden etkilenmiş olsa da, 1950 seçimlerinde bu ilde seçimi CHP kazanmıştır. Çalışmamızda, 1950 seçimi ve daha sonraki mahalli ve genel seçimler, partilerin ve özellikle DP'nin ildeki siyasi faaliyetleri, partiler arası siyasi ilişkiler, kısaca söylemek gerekirse; DP iktidarı döneminde (1950-1960) Malatya'nın siyasi hayatı araştırılmış ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Malatya, Çok Partili Hayat

Malatya, one of the eastrn provinces of Anatolia, is the connection point of the East ve and Southeast, the Mediterranean and Candel regions. Being on the southem line of hisorical Silk Road has contributed to the fact taht it is important city in terms of intercontinental trade and cultral transitions and interactions , and increased Malatya's weight and cultural importance. This feature of Malatya has maintained its importance in every period of history. And Anatolian domanation an deven universal domanitaon has attracted attention from the teory . Its historical and cultural riches, strategic geopolicing, and the importance of Malatya in historical process also help to carry it to the years of the Rebulıc. The subject of this research is Turkey's trsantion to multi party political life and the Rebulican People's Parts goverment will be replaced by Demokratik Parti administration. After the Republic , attempts were not made to implement the multi party sistem in Turkey, and the multi party system was able to reach the multi party system only after the Rinci World War, with the Demokratik Parti kunakap. As a multi party system part and more democratic rebulic practicte, Demokrat Parti who took over the administration of Turkey in 1950, has been tried to be examined from the perspective of Malatya pening. In the process of Turkey's multi party system, the political events and activities in Malatya, the organization of the Demokratik Parti in Malatya, the political activities and the effects and gelation of the Malatya upper were examined, and the parties in the multi party system in Malatya were evaluated . The CHP won the firts multi party election, which, was held in 1946, which was considered to be false and fraudulent . The touch of power in Turkey was only possıble in 1950 . The Demokrat Parti, which won the elections, took over from the horse and ruled the country for 10 years until the 1960 millitary coup. Naturally, Malatya was not affected by this change, but CHP won the election in this province in the 1950 elections. İn our study, the 1950 election and the following local and general elections, the political activities of the parties and especially the OP, political affairs between the parties, to put it briefly. The political life of Malatya during the CP (2950 1960) was researched and tried to be evaluated. Keywords: Democrat Party, Malatya, Multi Party Life
Political life in Malatya during the Democratic Party period
Keywords: Türk İnkılap Tarihi