Acil Serviste Aort Diseksiyonu Tanısı Alan Hastaların Retrospektif Analizi - Göktekin, Mehmet Çağrı (My University, 2019)
Amaç: Acil serviste aort diseksiyonu tanısı alan hastalarındemografik, laboratuvar ve klinik olarak değerlendirilmesiamaçlandı.Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak planlanan tekmerkezli çalışmamızda Ocak 2012-Aralık 2017 tarihleriarasında acil servise müracaat eden hastalar tarandı ve BTAnjiografi ile Aort diseksiyonu tanısı alan 20 hastanındosyaları incelenerek demografik verileri ve laboratuvarsonuçları hazırlanan standart veri formuna kayıt edildi.Bulgular: Çalışmaya toplam acil serviste aort diseksiyonutanısı konulan 20 hasta alındı. Ortalama yaşı63.50±13.2/yıl ve 13’ü erkek (%65) idi. Erkek/kadınoranı 1.85 idi. Hastaların acil servise en sık başvuruşikâyeti % 80 oranında (n=16) göğüs ağrısı idi. Ayrıca 3hasta sadece bacakta ağrı/his kaybı, bir hastada ise sadecekarın ağrısı ile acil servise başvurduğu tespit edildi.Elektrokardiyografik değerlendirmede ise hastaların %50’inde (n=10) T dalga negatifliği, Standfordsınıflamasına göre ise hastaların % 45’i (n=9) StandfordTip A iken % 55’i (n=11) Standford Tip B aortdiseksiyonu olduğu olduğu tespit edildi. Standfort Tip Ave Standfort Tip B aort diseksiyonu olan hastaların vitalbulguları ve laboratuvar değerlerinin karşılaştırılmasındaanlamlı bir farklılığın olmadığı saptandı.Sonuç: Klinik ve laboratuvar olarak acil serviste tanısızor konulan ve kolaylıkla atlanılabilen ve mortalitesiyüksek olan aort diseksiyonu acil servis hekimlerininsürekli olarak dikkat etmesi gereken bir hastalıktır. Özellikleatipik kliniği olan hastalarda daha da dikkatli davranılmasıgerekmektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Acil Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Kalp ve Kalp Damar Sistemi