KISMİ DİFERANSİYEL DENKLEMLERİN ANALİTİK ÇÖZÜMLERİ VE SAYISAL ÇÖZÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - TUTAK, TAYFUN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi KISMÎ DİFERANSİYEL DENKLEMLERİN ANALİTİK ÇÖZÜMLERİ VE SAYISAL ÇÖZÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Tayfun TUTAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı 1999, Sayfa:31 Bu çalışmada; kısmi diferansiyel denklemler için uygun metotlar kullanılarak analitik ve sayısal çözümler elde edildi. Ayrıca bu problemler yeni bir metot olan Adomian ayrıştırma metodu kullanılarak çözüldü. Adomian ayrıştırma metodu bir seri metodudur. Buradaki yaklaşım kısmi veya adi,lineer veya non-lineer, deterministik veya stokastik olabilecek uygun bir diferansiyel operatörün seçimine bağlıdır. Bu çalışmada çözüm kolayca hesaplanabilen yakınsak bir kuvvet serisinin formunda hesaplanır. Bu çalışma özellikle sonlu farklar metodu ve Adomian ayrıştırma metodunun sayısal bir karşılaştırılması ile ilgilidir. Sayısal sonuçlardan yeni metodun oldukça hassas ve kolay olduğu görülür. ANAHTAR KELİMELER : Hiperbolik kısmi diferansiyel denklem, Eliptik kısmi diferansiyel denklem, Parabolik kısmi diferansiyel denklem, Adomian Ayrıştırma metodu, Kanonik form.

II SUMMARY Masters Thesis THE EFFECT OF SOME PESTICIDES ON SOIL MICROORGANISMS Ahmet TURAN Fırat University Graduate Scholl of Natural andApplied Sciences Department of Biology 1999, Page: 33 In this study, the effects of pesticides Benomly, Çaptan, Cypermehrin, 2, 4 -D Amin, Fenthion which are commonly used in Elazığ were investigated on soil microorganisms (total microorganism, actinomycetes, anaerobic bacteria, aerobic endospores, proteolytic bacteria, yeast and mold). It was found that the growth of the microorganism groups in Benomyl treated soil were more than the control group. This treatment had no inhibitory effect on the growth of other microorganism groups. The total number of microorgnism was found to be less than that of control groups in Çaptan treated soil until 10th day of incubation period. There after, an increase in the total bacteria number was observed in the fungiside treated soid wherease the growth of mold and yeast were decreased. The actinomycetes numbers in the Cypermethrin-treated soil and the yeast and mold numbers in 2,4-D Amin treated soil were found to be more than the control groups. The yeast and mold numbers in the Fenthion-treated soil were found to be less than the control groups. The results indicate that the different pesticides could have different effecets on the growth of the soil microorganisms. KEY WORDS: Pesticide, Biodegradation, Soil microorganisms.
A Comporision of the analytic and numerical solutions for the partial differantial equations
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Matematik; Mathematics