TÜRBİN KILAVUZ YATAKLARININ SOĞUTULMASINDA KULLANILAN ISI DEĞİŞTİRGEÇLERİNİN PERFORMANSLARININ ARAŞTIRILMASI - KAHRAMAN, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Hayat için en önemli unsurların başında su gelmektedir. Su enerji üretimi içindevazgeçilmez bir kaynaktır. Su en verimli ve en temiz elektrik enerjisi üretim kaynağıdır. Sugücü hidroelektrik santrallerdeki türbinler vasıtası ile mekanik enerjiye bu mekanikenerjide bağlı olduğu generatörler vasıtası ile elektrik enerjisine çevrilmektedir.Hidroelektrik santrallerin güvenli ve verimli bir şekilde işletilebilmesi için generatör vetürbin yataklarının iyi bir şekilde dizayn edilmesi ve sistem çalışırken yatakların devamlıkontrol altında tutulması gerekmektedir. Sunulan bu çalışmada Keban Hidroelektriksantralinde ünite 8 türbin kılavuz yataklarındaki yağ filminin ısı dağılımı değişik şartlardaincelenmiştir. Bu şekilde ünitenin kılavuz yataklar açısından en tehlikeli durumları tespitedilmiştir. Mevcut bilinen çalışma şartları yeniden düzenlenerek ünitenin daha verimliçalışması sağlanmıştır. Kılavuz yatakların optimum çalışma şartları belirlenmiştir. Ayrıcakılavuz yatak içerisinde ısınan yağın soğutulması için yeni yöntemlerle eski yöntemlerkıyaslanmış yeni yöntemler içerisinde optimum şartlar deneysel çalışmalar yardımı ile eldeedilmiştir.

Water is the most important element of life. As being the cleanest and the mostefficient source for electricity generation, it is indispensable. Kinetic energy of flowingwater is converted to mechanical energy by hydropower turbines and mechanical energy toelecrical energy by generators. To operate Hydropower plants safely and efficiently,generators and turbine guide bearings should be designed appropriately and should be keptunder continuous control during operation.In this study, heat distribution at oil film of turbine guide bearings of Keban HPPUnit-8 is examined under different circumstances to determine the most dangerousconditions for turbine guide bearings of Unit 8. By rechanging current operatingconditions, a more efficient operation of the unit is maintained. Optimum operatingconditions of turbine guide bearings is determined. Also, older and newer methods forcooling of the oil in turbine guide bearings are compared and with the help of theexperimental studies, optimum conditions of new methods have been obtained.
A study on the performance of heat exchangers used for cooling of turbine guide bearings
Keywords: Makine Mühendisliği