Küp şekerin infrared enerjisi ile kurutulması - Akosman, Cevdet (My University, 2003)
Son zamanlarda infrared enerjisi endüstride birçok ürünün kurutulmasında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu amaçla küp şekerin infrared enerjisi ile kurutulması düşünülmüştür. Deneylerde laboratuvar tipi bir infrared kurutucu kullanılarak kristal ve küp şeker örnekleri farklı sıcaklıklarda (60, 70, 80 ve 100 °C) kurutulmuş; sıcaklığın ve katı yapısının kuruma hızına etkisi incelenmiştir. Tüm katı örnekleri için yüksek sıcaklıklarda kuruma hızının arttığı ve denge nemine çok kısa sürede ulaşıldığı gözlenmiştir. Deneysel veriler kararsız hal difüzyon eşitliğinin homojen olmayan sınır şartlarında çözümlenmesi ile analiz edilmiştir. Çalışmalar sonucunda kristal ve küp şekerin İnfrared enerjisi ile kısa sürede ve etkin olarak kuruduğu gözlenmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Termodinamik; Gıda Bilimi ve Teknolojisi