KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDEKİ ACANTHOBRAMA MARMİD (HECKEL, 1843)'LERDE BULUNAN LİGULA İNTESTİNALİS'İN EKOLOJİSİ VE İN VİTRO KÜLTÜRÜNÜN ARAŞTIRILMASI - TÜRK, CEBRAHİL (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü Koçkale yöresinde avlanan Acanthöbrama marmid balıklarında bulunan Ligııla intestinalis'm ekolojisi ve mevsimsel dağılımı incelendi. Araştırmada, Kasım 1998-Ekim 1999 tarihleri arasında aylık periyotlarla avlanan 954 balık Ligııla intestinalis yönünden parazitolojik olarak incelendi. Enfeksiyon yüzdesi %7.54 olarak bulundu. Aylara göre enfeksiyon yüzdesinde değişimin önemli olduğu tespit edildi (p<0.05). Şubat ve ağustos aylarında enfeksiyon yüzdesi sırasıyla %16.9 ve %23.11 olurken ocak, mayıs ve haziran aylarında enfekte balığa rastlanmadı. Ayrıca balıkların farklı yaş grupları arasında enfeksiyon yönünden istatistiksel olarak farkın önemli olduğu belirlendi (p<0.05). Parazitin in vitro kültürü denemeleri laboratuvar şartlarında yapılmaya çalışıldı. Farklı kültür ortamlarında Ligııla intestinalis'm gelişimi takip edildi. Ancak plerocercoid larva parçalarında yumurta oluşumuna rastlanmadı. ANAHTAR KELİMELER Keban Baraj Gölü, Acanthöbrama marmid, Ligııla intestinatis, Ekoloji, in vitro.

In the present study, ecology and seasonal distribution of Ligula intestinalis in Acanthobrama marmid caught from the Koçkale Region of Keban Dam Lake were investigated. This study carried out monthly between November 1998 and October 1999, and 954 fish were used for the study. 7.54% of the fish were found to be infected. Infection rate was changed significantly amoung the month (p<0.05). In February and August infection rate was %16.9 and 23.11 respectively, but no infected fish were observed in January, May and June. In addition, there was a significant differences in infection between different age groups infected fish (p<0.05). In vitro culture of Ligula intestinalis was tried in laboratory conditions. The devolopment of Ligula intestinalis was followed in different culture mediums. However, no eggs occurrence were observed in the plerocercoid larval fragman. KEY WORDS: Keban Dam Lake, Acanthobrama marmid, Ligula intestinalis, ecology, in vitro.
An Investigation on the ecology and in vitro culture of Ligula intestinalis in Acanthobrama marmid (Heckel, 1843) caught from Keban dame lake
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products