MİDE KANSERLERİNDE VE İNTESTİNAL METAPLAZİLERDE SPEKSİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - YAVŞAN, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2023)
Mide kanserinin, gelişmiş ülkelerde son yıllarda görülme sıklığı ve insidansı azalmış olsa da maligniteler arasında dünya genelinde 4. sıklıkta görülmektedir . Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığının 2015 verilerine göre mide kanserleri erkeklerde ve kadınlarda 5. sıklıkta görülen kanserdir. Erkeklerde 17,1/100.000 ve kadınlarda 7,9/100.000 insidansında görülmektedir . Görüntüleme yöntemlerindeki ilerlemelere rağmen mide kanseri kansere bağlı ölümlerde en üst sırada yer almaktadır. İleri evrede tanı alması, agresif olması ve tedavi seçeneklerinin kısıtlılığı nedeniyle 5 yıllık sağkalım %20'in altındadır . Kanserde farklı yeni moleküler hedeflerin ve kanser etiyolojisinin ortaya çıkarılması; erken tanı, mortaliteyi azaltma, prognozun öngörülmesi hatta yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.Bilgimiz dahilinde speksin ile mide ca ilişkisini inceleyen bir çalışma henüz yapılmamıştır.Bu çalışma ile mide kanseri tanısı alan hastalar ile intestinal metaplazi tespit edilen hastalarda speksin etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Fırat Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinde 2015-2022 yıllarına ait mide örnekleri (biyopsi ve radikal rezeksiyonları) retrospektif olarak taranacaktır. 20 kontrol 20 intestinal metaplazi ve 60 ''Mide Adenokarsinom '' tanısı alan hastalara(20 grade I, 20 grade II ve 20 gradeIII) ait blok ve lamlar seçilecektir. Tanıları doğrulandıktan sonra olgulara ait bloklardan 4 mikrometre kalınlığında kesitler alınıp speksin immünreaktivitesi için immünohistokimyasal boyama yapılacaktır. Değerlendirme ışık mikroskopu altında gerçekleştirilecektir. Boyamanın derecesi yaygınlık ve şiddet esas alınarak elde edilecek ve histoskor olarak derecelendirilecektir. (Histoskor= Yaygınlık x Şiddet)

Although the incidence and incidence of gastric cancer has decreased in developed countries in recent years, it is the 4th most common malignancy worldwide. According to the 2015 data of the Cancer Department of the Public Health Institution of Turkey, gastric cancer is the 5th most common cancer in men and women. It is seen in the incidence of 17.1/100.000 in men and 7.9/100.000 in women. Despite advances in imaging methods, gastric cancer remains at the top of cancer-related deaths. Uncovering different new molecular targets and cancer etiology in cancer; It may contribute to early diagnosis, reduction of mortality, prediction of prognosis and even the development of new treatment strategies. Stomach samples (biopsy and radical resections) for the years 2015-2022 will be retrospectively scanned in the archive of Fırat University Pathology Department. Blocks and slides of 20 controls, 20 intestinal metaplasia and 60 patients diagnosed as "Stomach Adenocarcinoma" (20 grade I, 20 grade II and 20 gradeIII) will be selected. After the diagnosis is confirmed, 4 micrometer thick sections will be taken from the blocks of the cases and immunohistochemical staining will be performed for the immunoreactivity of the spex. Evaluation will be carried out under a light microscope. The degree of staining will be based on prevalence and severity and will be graded as histoscore. (Histoscore = Prevalence x Severity)
Investigation of spexin effect in stomach cancers and intestinal metaplasia
Keywords: Genel Cerrahi