Psikiyatrik hastalıkların gelişiminde epigenetik mekanizmalar - Erol, Deniz; Elyas, Zeynep; Unal, Suheyla (My University, 2010)
Epigenetik, DNA’nın nükleotid dizisinde herhangi bir değişim olmaksızın gen işlevinde kalıtsal olarak gerçekleşen değişikliklerin incelenmesi olarak tanımlanmaktadır. Hatalı epigenetik mekanizmalar, bazı hastalıklarda doğrudan rol oynamaktadır. Epigenetik düzenlenmenin depresyon, şizofreni, madde bağımlılığı, bilişsel işlev bozuklukları gibi ruhsal bozukluklarda ve nörogenezis, nöronal plastisite, öğrenme ve bellekte rol oynadığına dair çok sayıda veri bulunmaktadır. Bu derlemede, epigenetik mekanizmalar ve bu mekanizmaların psikiyatrik hastalıkların gelişimindeki rolü tartışıldı.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Genetik ve Kalıtım; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Psikoloji; Psikiyatri