Çok Etmenli Sistemler için Olay Tetiklemeli İşbirlikçi Kontrol - Karaş, Neslihan; Dasdemir, Janset (Soner ÖZGEN, 2023)
Bu çalışmada, merkezi yapıdaki çok etmenli sistemlerin işbirlikçi kontrol problemine yer verilmiştir. Buna göre, tek integratör ile ifade edilebilen çok etmenli sistemler için olay tetiklemeli işbirlikçi kontrol algoritması ele alınmıştır. Lyapunov fonksiyonu yardımıyla, durum fonksiyonunun normuna göre ölçüm hatasının oranına bağlı olan bir olay tetiklemeli kontrol kuralından faydalanılmıştır. Kontrol sinyalleri, yalnızca tetikleme koşulu gerçekleştiğinde uygulanmıştır. Böylelikle, ağ üzerindeki iletim yükü ve dolayısıyla iletişim maliyeti azaltılmıştır. Ayrıca, Zeno-davranış ele alınmış ve buna göre, olaylar arası sürelerde kesin pozitif bir alt sınırın varlığı incelenmiştir. Haberleşme gecikmesinin olduğu durum için farklı bir olay tetiklemeli mekanizma önerilmiştir. Son olarak, önerilen olay tetiklemeli işbirlikçi kontrol algoritmalarının etkinliği benzetim çalışmaları ile desteklenmiş, çok etmenli sistemin uzlaşma noktasına ulaştığı ve Zeno davranışın oluşmadığı gösterilmiştir.