KİTLESEL AÇIK ÇEVRİMİÇİ DERS KATILIMCILARININ ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - GÖKTAŞ, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders (KAÇD) ortamlarının giderek arttığı ve önem kazandığı görülmektedir. Ancak bu ortamlara yönelik yapılan araştırmaların yetersizliği dikkat çekmektedir. Araştırmanın amacı; KAÇD katılımcılarını çevresel faktörler ve özerk öğrenme potansiyelleri açısından değerlendirerek bu öğeleri katılımcı sayısı ve kursların tamamlanması açısından araştırmak ve özerk öğrenmenin KAÇD'lere etkisini tespit etmektir. Araştırmanın katılımcılarını 2018-2019 eğitim öğretim yılı çerçevesinde Fırat Üniversitesi öğrencileri ve öğretim elemanları ile Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çermik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapmakta olan personel ve kursiyerler oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından geliştirilen katılımcı bilgi formu ve KAÇD ortamlarına ilişkin görüş anketi ile Arslan ve Yurdakul (2015) tarafından geliştirilen Özerk Öğrenme Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 24.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiş ve verilerin analizi için bağımsız gruplar t testi, aritmetik ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde analizleri ve varyans analizi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin yorumlanmasında p<0.05 anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonuçları incelediğinde KAÇD'lere katılımın ve dersleri tamamlama durumunun cinsiyet, yaş, mezuniyet durumuna göre değişkenlik gösterdiği görülmektedir. Ayrıca özerk öğrenme ölçeğinden elde edilen veriler ışığında, özerk öğrenme düzeyinin de bu derslere katılmayı ve dersleri tamamlamayı olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Özerk öğrenme potansiyeli yüksek olan bireylerin yeni öğrenme deneyimlerine açık ve KAÇD ortamlarından yararlanmaya daha fazla eğilimli oldukları ortaya çıkmıştır.

Nowadays, it is seen that the Massive Open Online Course (MOOCs) environments are gradually increasing and gaining importance. However, the inadequacy of the research conducted in these environments is noteworthy. Purpose of the research; the aim of this course is to evaluate the participants in terms of environmental factors and autonomous learning potentials and to investigate these elements in terms of the number of participants and the completion of the courses and to determine the effect of autonomous learning on the MOOCs. In accordance with this purpose, 208 participants including students and instructors of Fırat University and also teachers working at The Provincial Directorate of National Education in Elazığ and Çermik in 2018-2019 academic year constitute sampling of this research paper. Participants' information sheet prepared by the researcher, opinion survey about learning environment of MOOCs and Learner Autonomy Scale were used as data collection tools. Collected data were analyzed using SPSS Statistics 24.0. and independent samples t test, arithmetic mean, standard deviation, frequency and percentage analysis and analysis of variance were used for data analysis. For interpretation of the data, .05 was accepted as the significance level. As the results of the research are examined, it is observed that the attendance and completion status of the MOOCs' participants varies according to gender, age and graduation status. When the results of the research are examined, it is seen that the participation and completion status of the KADS varies according to gender, age and graduation status. Furthermore, in the light of the data obtained from the autonomous learning scale, it was concluded that the level of autonomous learning positively influenced the participation and completion of these courses. It was found that individuals with high autonomous learning potential were open to new learning experiences and were more inclined to benefit from SCRD environments.
Evaluation of massive open online course participants in environmental terms
Keywords: Eğitim ve Öğretim