TELEVİZYON HABERCİLİĞİNDE İDEOLOJİ: TRT 1, KANAL 7, KANAL D ÖRNEĞİ - METİN, MEHMET CAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
İdeoloji yaşamın her alanına yön veren bir kavramdır. İdeoloji, makro düzeyde toplumun, mikro düzeyde ise kurum, kuruluş, şirket, topluluk, sınıf, grup veya bireyin toplumsal yapıda kendisini kimlik olarak temsil etmesini sağlayan başat etmen olarak görülmektedir. Medya kuruluşlarının da toplumsal yapının bir parçası olduğu düşünüldüğünde, ideolojik yaklaşımlarda kendilerini soyutladıkları söylenememektedir. Aksine, çeşitli ilişkiler süreci içerisinde basın kuruluşları, yayın politikası adı altında ideoloji politikaları oluşturmaktadırlar. Bir kamu haber kanalı olarak TRT 1, özel kanal olarak Kanal D ve Kanal 7 kanallarının karşılaştırıldığı bu çalışma; sunum biçimleri ve haber seçimleri farklılık göstermesine karşın, hem TRT 1 hem de Kanal D ve Kanal 7 ana haber bültenlerinin analizleri yapılarak ideolojik tavırları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla her üç kanalın iki ay boyunca haber bültenleri izlenmiş ve söylem analizi uygulanarak veriler toplanmıştır. Çalışmanın sonucunda her üç kanalın da kendi izleyici kitlesine göre farklı temsil etme biçimlerini kullanarak söylem ve ideoloji ürettiklerine ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Televizyon Haberciliği, Söylem, İdeoloji, Temsil Etme, Hegemonya

Ideology is a concept that guides every aspect of life. Ideology is seen as the dominant factor that enables the society to represent itself at the macro level and it also seen as very important factor for representation of institution, organization, company, group, class or individual at the micro level as identity in the social structure. It can not be said that media organizations are abstracted from ideological approaches when they are thought to be part of the social structure too. On the contrary, the press organizations that are involved in various relations form ideology politics under the publication policy. In the comparison of TRT1 with Kanal D and Kanal 7 as private channels among this study; Although the presentation styles and news selections were differing. Both the TRT1 and Kanal D and Kanal 7's main news bulletins were analyzed and their ideological attitudes were tried to be determined. For this purpose, the news bulletins were monitored for each of the three channels for two months and data were collected by applying content analysis. As a result of the study, it was found that in all three channels, they produced discourse and ideology using different kind of representations according to their audience size. Key Words: Television Journalism, Discourse, Ideology, Representation, Hegemony
Ideology in television reporting: the case of TRT 1, Channel 7, Channel D
Keywords: Radyo-Televizyon; İletişim Bilimleri