ORHAN PAMUK'UN CEVDET BEY VE OĞULLARI İLE MASUMİYET MÜZESİ ROMANLARINDA SÖZ VARLIĞI - YILDIRIM, NİLÜFER (Fırat Üniveristesi, 2015)
Orhan Pamuk'un ilk romanı Cevdet Bey ve Oğulları ile son romanı Masumiyet Müzesi'nin söz varlığının ortaya çıkarılması amacıyla yapılan bu çalışma; Giriş, inceleme bölümleri ve Sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında Orhan Pamuk'un hayatı, edebî kişiliği ve eserlerine değinilmiştir. Birinci Bölüm'de romanların söz varlığında yer alan kelimeler tür, anlam ve köken gibi çeşitli başlıklar altında incelenmiştir. İkinci Bölüm, romanların söz varlığı unsurlarının karşılaştırmasını içermektedir. Söz varlığında yer alan kelimelerin kullanım sıklığına yer verilen kısım Üçüncü Bölüm'dür. Romanların söz varlığı ile ilgili yapılan çıkarımlar ise Sonuç kısmında sıralanmıştır. Çalışmanın sonuna romanlarda yer alan kelimelerden oluşan sözlükler eklenmiştir. İlk romanı ile son romanı arasında kelime türlerini kullanma açısından gelişme kaydeden Orhan Pamuk'un, söz varlığını zenginleştirdiği tespit edilmiştir. Yazarın romanlarında Türkçe kökenli kelime kullanım oranının yüksek olduğu; deyim, ikileme, ilişki söz, doldurma söz, atasözü vb. söz varlığı unsurlarından yararlandığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Orhan Pamuk, Cevdet Bey ve Oğulları, Masumiyet Müzesi, dil, söz varlığı.

This study, which is carried out for the purpose of revealing the vocabulary in the first novel "Cevdet Bey and His Sons" and the last novel " The Museum of Innocence" by Orhan Pamuk, consists of introduction, three chapters and conclusion parts. In introduction part, Orhan Pamuk's life, his literary identity and his works are mentioned. The words that appear in vocabulary are analyzed under the title of type, meaning and origin. The second chapter contains the vocabulary elements. The frequency of occurence of the words that takes part is the third chapter. The conclusions about the vocabulary of novels are arranged in conclusion part. The words that used in novels are added at the end of the study. It is established that Orhan Pamuk, who improved himself from the viewpoint of using the word type between his first and last novel, enriched the vocabulary. In his novels, it is determined that the usage of Turkish origin word level is high and also he benefits from vocabulary elements such as reduplications, contact word, proverb etc. Keywords: Orhan Pamuk, Cevdet Bey and His Sons, The Museum of Innocence, language, vocabulary.
The vocabulary in the novels " Cevdet Bey and his sons" and " The Museum of Innocence" by Orhan Pamuk
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı