OPTİMİZASYON PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜNDE SİNÜS KOSİNÜS ALGORİTMASI (SKA) YÖNTEMİNİN KULLANILMASI - DEMİR, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Farklı kaynaklardan ilham alınarak pek çok metasezgisel algoritma geliştirilmesine rağmen matematikten ilham alan metasezgisel algoritma sayısı oldukça azdır. Bu tez çalışmasında yakın zamanda önerilen matematik tabanlı Sinüs Kosinüs Algoritması (SKA)'nın optimizasyon problemlerinin çözümünde kullanılması incelenmektedir. SKA'nın henüz yeni bir algoritma olması ve az sayıda parametre içermesinden dolayı algoritmada iyileştirmeler yapılarak daha iyi sonuçlar elde edilebileceği düşüncesiyle Adaptif Sinüs Kosinüs Algoritması önerilmektedir. Ayrıca bu tez çalışması kapsamında optimizasyon problemlerinin çözümü için matematik tabanlı yeni bir metasezgisel yöntem olan Altın Sinüs Algoritması (ASA) önerilmektedir. ASA bu çalışma kapsamında ilk kez önerilen normalize ve hibrit yapıdaki kaotik harita yöntemi ile iyileştirilerek Kaotik Altın Sinüs Algoritmaları da sunulmaktadır. SKA'nın ve geliştirilen yeni algoritmaların performansını değerlendirmek için kalite testi fonksiyonları üzerinde testler yapılmıştır. Algoritmalar, kısıtlı mühendislik tasarım problemlerinin çözümünde kullanılarak algoritmaların kısıtlı problemler üzerindeki etkinliği de test edilmiştir.

Although many metaheuristic algorithms are inspired by different sources, the number of metaheuristic algorithms inspired by mathematics is very small. In this thesis study, the use of the recently proposed math-based Sine Cosine Algorithm (SCA) to solve optimization problems is investigated. Adaptive Sine Cosine Algorithm is employed since it is a new algorithm which includes few parameters that can improve the results obtained by the original algorithm. In addition, Golden Sine Algorithm (Gold-SA), a new math-based metaheurisitic method for solving optimization problems, is proposed in this thesis study. Gold-SA is presented with Chaotic Golden Sine Algorithms by using the normalized and hybrid structure chaotic map method which is proposed for the first time in this work. Gold-SA is also presented with the Chaotic Golden Sine Algorithms, which are improved by the chaotic mapping method of the normalized and hybrid structure.
The use of sine cosine algorithm (SCA) method in the solution of optimization problems
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol