ELEZIĞ ŞEHİR KANALİZASYONUNUN KEBAN BARAJ GÖLÜNE DÖKÜLDÜĞÜ BÖLGEDEN YAKALANAN TATLI SU KAPLUMBAĞASI (MAUREMYS CASPİCA CASPİCA, GMELİN, 1774)'NDA SALMONELLA'LARIN ARAŞTIRILMASI - ÖZCAN, MİKAİL (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalışmada, Elazığ şehir kanalizasyonunun boşaldığı Haringet çayı ve bu çayın Keban Baraj Gölü'ne döküldüğü Koçkale bölgesinden elde edilen 25 adet canlı tatlı su kaplumbağası (Mauremys caspica casp/ca)'ndan kültür yöntemi ile Salmonella'lann izole ve identifıkasyonu yapıldı. İzole edilen SalmonellcCXax Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile de teyit edildi. Bunun için; Tatlı su kaplumbağasının karaciğer ve bağırsaklarının tamponlanmış peptonlu suda hazırlanan homojenizatlarından, Rappaport Vassiliadis Pepton Broth ön zenginleştirmeden sonra Brillant Green Phenol Red Laktoz agar, Xylose Lysine Terğitol 4 agar, MacConcey agar ve Salmonella-Shigella agar selektif besiyerlerine ekimler yapıldı. Üreyen Salmonella şüpheli suşlara biyokimyasal testler ve DNA ekstraksiyon basamakları uygulandı. Ekstrakte edilen DNA'lar, Salmonella lamı 16S rRNA geninden türetilen bir çift primer kullanılarak PCR' da amplifikasyona tabi tutuldu. PCR ürünlerinin agaroz jel elektroforezde değerlendirilmesi sonucunda ise 6 şüpheli susun hepsinde 16S rRNA geninin mevcut olduğu saptandı. Buna göre baraj gölünün Koçkale bölgesinden avlanan 25 kaplumbağa'nın 6'sında Salmonella spp.'nin izolasyon ve identifikasyonu yapıldı. Çalışma sahasından alman 10 su örneğinde kültür metodu ile Salmonella spp. izolasyonu yapılamadı. İzole edilen Salmonella lana insanlarda tifo ve paratifo başta olmak üzere septisemi ve gastroenteritis gibi hastalıklara neden olduğu dikkate alındığında; elde edilen verilerin ışığında baraj gölünün Koçkale yöresinde yaşayan tatlı su kaplumbağası Salmonella 'yi dışkı yoluyla dışarı verdiği için bu suda yaşayan balık ve diğer su canlıları ile çevre ve insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğu ortaya konulmuştur. Anahtar Kelime: Tatlı Su Kaplumbağası, Salmonella, PCR. III
Investigation of Salmonella in fresh water turtle (Mauremys caspica caspica, Gmelin, 1774) caught from region of Elezığ city sewage discharge into Keban dam lake
Keywords: Su Ürünleri