Öğretmenlerin “Öğretmenlik Mesleğinin İmajı” Hakkındaki Görüşleri - Ozdemır, Tuncay Yavuz; Orhan, Mustafa (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı, Elazığ ilindeki ilkokul, ortaokul veliselerde görev yapan öğretmenlerin “öğretmenlik mesleğinin imajı”hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Bu araştırma, nitel araştırmayöntemleri arasında yer alan olgu bilim (fenomenoloji) desenindegerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018eğitim öğretim yılında Elazığ ilindeki ilkokul, ortaokul ve liselerdegörev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Katılımcılar ile öngörüşmeler yapılarak, görüşlerini belirtmekten kaçınmayacaklarınıbelirten 40 öğretmen çalışma grubuna dahil edilmiştir. Araştırmaverileri, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Eldeedilen verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenler öğretmenlik mesleğiimajını genel olarak olumsuz gördüklerini ve mesleki imajlarınıngeçmişe oranla daha kötü durumda olduğunu belirtmişlerdir.Mesleki imajlarına katkıda bulunmak için öğretmenlerin yapmasıgerekenlerde, en fafzla kendini geliştirme-yenileme ifadesi; MilliEğitim Bakanlığı ve siyasilerin yapması gerekenlerde ise, ekonomikşartlar iyileştirilmeli ve öğretmenlere saygı gösterilmeli-değerverilmeli ifadeleri ön plana çıkmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları