PAN ANTİBİYOTİK DİRENÇLİ PSEUDOMONAS (P. aeruginosa) VE STENOTROPHOMONAS’LARA (S. maltophilia) KARŞI SON SEÇENEK AJANLARDAN BİRİ OLAN KOLİSTİN (COLİSTİN)’İN IN VİTRO ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - Türken, Murat; Yaztürk, Şahin; Yılmaz, Mustafa; Bozoğlan, Merve Yılmaz (Kahramanmaras Sutcu Imam University, 2020)
Son yıllarda nazokomial enfeksiyon hastalıklarının  artışı dikkat çekicidir. Buna rağmen literatürlerde pan-antibiyotik dirençli bakterilerin yol açtığı infeksiyonların tedavisinin eldeki antibiyotiklerle neredeyse imkansız olduğu belirtilerek yeni antibiyotiklerin geliştirilmesine ve arayışına gereksinim olduğu bildirilmiştir.     Dirençli enfeksiyonlarda, karşımıza çıkan; Klebsiella spp., Enterobacter spp., Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter spp. ve son yıllarda önemi giderek artan Stenotrophomonas maltophilia’lar hatırlanır. Bu mikroorganizmalar, yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere karşı değişik mekanizmalarla direnç geliştirmekte ve neden oldukları enfeksiyonların tedavisinde büyük sorunlar yaşanmaktadır.     Kolistin, polipetit yapılı antibiyotiklerden olan polimiksin E grubundandır. Bu antibiyotik bakteri hücresinin sitoplazmik membranının  permeabilitesini arttırmak suretiyle bakterisid etki gösterir, bunlar gelişmesini  tamamlanmış ve üremesi durmuş bakterileri üzerine de etkilidirler.     Bu çalışma da Ocak 2004 ve Şubat 2007 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarına gönderilen örneklerden  klasik bakteriyolojik ve ID32 GN otomatize yöntemler kullanılarak tür düzeyinde 57 Pseudomonas aeruginosa ve 10 adet Stenotrophomonas  maltophilia tanımlandı. Bu suşların duyarlılıkları disk difüzyon ve E-testi yöntemleri kullanılarak araştırıldı.     Pseudomonas aeruginosa ve Stenotrophomonas maltophilia türlerinin disk düfüzyon yönteminde kullanılan ATM, CAZ, FOX, CTX, IPM, MEM, AK, CN,SXT, CİP, CXM, Amp, KF, Amc disklerinin tamamına dirençli olduğu saptandı. Ayrıca E-testinde kullanılan PTc (Piperasilin+tazobaktam), TLc (Tikarsilin klavunic asid), AK; (Amikasin), CİP(ciprofloksasin) , MP(meropenem), IP(imipenem), TZ(ceftazidim), OF(ofloksasin) striplerine karşıda invitro olarak dirençli bulundu. Kolistin ile yapılan E-testinde ise, Pseudomonas aeruginosa %15,7 duyarlı, Stemotrophomonas maltophilia ise %30 duyarlı bulunmuştur.