3-AMİNO-2-ASETİLBENZOFURANIN YENİ AMİT VE KALGON TÜREVLERİNİN SENTEZİ - KEÇECİ, NESLİHAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi 3-AMİNO-2-ASETİLBENZOFURANIN YENİ AMİT VE KALGON TÜREVLERİNİN SENTEZİ Neslihan KEÇECÎ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 67 Bu çalışmada 2-hidroksibenzonitril ile 1-kloroaseton K2CO3 yanında etkileştirilerek 3-amino-2~ asetilbenzofuran sentezlendi. Bu bileşik, trietilamin ile organik çözücülerde açilklorüler ile amitlerine (N-Asetil-3-amino-2-asetil-benzofuran, N-Propiyonil-3-amino~2-asetil-benzofuran, N-(2-Klorasetil)-3-amino-2-asetil-benzofuran, N-Benzoil-3-amino-2-asetil-benzofuran, N-(2- Klor-benzoil)~3-amino-2-asetil~benzofuran, N-(4-Metoksi-benzoil)-3-amino-2-asetil-benzofuran ve N-Fenilasetil-3-amino-2-asetil-benzoruran); aromatik aldehitler ile de kalgonlarına dönüştürüldü ( 1 -(3-Amino- 1 -benzofuran-2-il)-3 -fenil-propen-2-en- 1 -on, 1 -(3 -Amino- 1 - benzofuran-2~il)-3 -(2-flor)fenil-propen-2-en- 1 -on, 1 -(3-Amino- 1 -benzofuran-2-il)-3 -tiyofen-2- il-propen-2-en-l-on, l-(3-Amino-l-benzofuran-2-il)-3-(2-piridil)-propen-2-en-l-on ve l-(3- Amino-l-benzofuran-2-il)-3-(3-nitrofenil)-propen-2-en-l-on)). 3-Aminokalgonlar, fenilasetilklorür ile amitleri (l-[(N-Fenilasetil)-3-Amino-l-benzofüran-2-il]-3-fenil-propen-2- en- 1 -on ve 1 -[(N-Fenilasetil)-3 -Amino- 1 -benzofuran-2~il]-3 -(3 -nitro-fenil)-propen-2-en- 1 -on) ve hidrazinhidrat ile pirazol türevleri (3-(3-Aminobenzofuran-2-il)-4-fenil-pirazolin) sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapılan, elementel analiz, 'H-NMR, DSC ve FT-IR ile karakterize edildi. Anahtar Kelimeler: Benzofuran, kalgon ve amit IV
Synthesis of new calgone and amide derivatives of 3-amino-2-acetylbenzofuran
Keywords: Kimya