Ekstrakorporyel şok dalga litotripsi uygulanan hastalarda üriner infeksiyon riski - Şenol, Feray Ferda; Şenol, Ahmet; Yakupoğulları, Yusuf; Yılmaz, Mustafa; Atikeler, Mustafa Kemal (My University, 2004)
Bu çalışmada, üriner sistem taş hastalığı nedeniyle ekstrakorporyel şok dalga litotripsisi (ESWL) uygulanan hastaların, ESWL öncesi ve sonrası üriner sistemlerinin bakteriyolojik durumunun incelenmesi amaçlanmıştır. Mayıs 2001-Eylül 2001 tarihleri arasında, üriner taş hastalığı nedeni ile ESWL uygulanan 50 hastadan ESWL öncesi ve sonrası idrar kültürleri alındı. Hastaların 31'i (%62) erkek, 19'u (%38) kadın idi. Litotripsi öncesi 11 (%22) olgunun idrar kültüründe üreme gözlenirken, ESWL sonrası 15 (%30) olgunun idrar kültüründe üreme saptandı. En sık soyutlanan etken Escherichia coli oldu. Litotripsi öncesi üreme olmayan hastaların dördünde (%10.2) taş kırma işlemi sonrası üreme gözlendi. İlk kültürlerinde üreme olan 11 hastanın ikisinde ise ilk soyutlananlarla birlikte yeni bakteriler izole edildi. Böylelikle, toplam 50 kişilik hasta grubunun altısında (%12) ESWL sonrası üriner infeksiyon veya bakteriyüri geliştiği saptandı. Üriner sistem taş hastalığı nedeniyle ESWL uygulanacak olan hastalarda üriner infeksiyonların önlenmesi amacıyla profilaktik antibiyotik kullanımının yararlı olabileceği sonucuna varıldı.
Keywords: İdrar yolu enfeksiyonları; Üriner taş; Litotripsi; Kültür ortamı