DİZEL MOTORUNDA FINDIK YAĞI ESTERİNİN ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİ - KEVEN, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi DİZEL MOTORUNDA FINDIK YAĞI ESTERİNİN ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİ Arzu KEVEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Otomotiv Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 51 Günümüzde içten yanmalı motorlarda genellikle petrol ürünleri kullanılmaktadır. Petrol ürünlerinin giderek tükenmesi yemlenebilir enerji kaynaklarının araştırılmasına neden olmaktadır. Dizel motorlarında yenilenebilir enerji kaynağı olarak bitkisel yağlar kullanılmıştır. Bu çalışmada ham fındık yağından fındık yağı etil esteri elde edilmiştir ve belirli oranlarda motorin ile karıştırılmıştır. Elde edilen bu karışım yakıtları tek silindirli, dört zamanlı, direkt püskürtmeli bir dizel motorunda kullanılarak bu yakıtların motor performansı ve egzoz emisyonları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak fındık yağı etil esteri ile motorin karışımlarının yakıt enjeksiyon sisteminde yakıt cinsine göre gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra dizel motorlarında kullanılabileceği ifade edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Alternatif yakıtlar, Dizel motorlar. VII
Usability of hazelnut oil ester as alternative in diesel engine
Keywords: Makine Mühendisliği