3-MEZİTİL-2-OKSO PROPİL METAKRİLAT HOMOPOLİMERİ VE AKRİLONİTRİL İLE KOPOLİMERİNİN FİZİKSEL VE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - AKSAR, SERKAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada, mezitilen, aril yan zincirli 2-okso propil metakrilat monomeriklorhidrinlerden elde edilen oksiran bileşikleriyle sodyum metakrilatın reaksiyonundanhazırlandı. Elde edilen 3-mezitil-2-okso propil metakrilatın (MOPMA) 60oC'de AIBNbaşlatıcısı kullanılarak 1,4 dioksan çözeltisinde homopolimeri hazırlandı. Daha sonra MOPMAmonomeri ile Akrilonitril (AN) monomeri gene aynı şekilde 60oC'de AIBN başlatıcısıkullanılarak 1,4 dioksan çözeltisinde kopolimeri hazırlandı. Monomer, homopolimer vekopolimerin yapısı IR, 1H-NMR ve 13C-NMR teknikleriyle karakterize edildi.Poli (MOPMA)'ın ve Poli (MOPMA-ko-AN)'in camsı geçiş sıcaklığı (Tg) DSC ile,termal özellikleri TGA ile araştırıldı. GPC ile molekül ağırlığı tayini yapıldı. Titrasyon yöntemiile polimerlerin oda sıcaklığındaki çözünürlük parametresi bulundu.Invers gaz kromatografisi (IGC) tekniği kullanılarak çözücü olmayan prob-polimersistemlerinin termodinamik özellikleri araştırıldı. Bu amaçla Chromosorb W üzerine kaplananPoli (MOPMA) ve Poli (MOPMA-ko-AN) ayrı ayrı bakır kolonlar içine doldurularak üzerlerineIXdeğişik sıcaklıklarda hidrokarbon ve alkoller enjekte edildi ve spesifik alıkonma hacimleri tayinedildi.(1/T; lnVg) grafiğinden Poli (MOPMA) ve Poli (MOPMA-ko-AN) polimerlerinin Tgdeğerler 88 0C ve 78 0C olarak bulundu. Camsı geçiş sıcaklığı altındaki sıcaklıklarda Poli(MOPMA) ve Poli (MOPMA-ko-AN) polimerleri üzerinde hidrokarbon ve alkollerinadsorpsiyon ısıları bulundu. Tg üzerinde sorpsiyon için probların âˆ†H1s, âˆ†S1s ve âˆ†G1s değerleritayin edildi. Sonsuz seyreltik hali için probların ağırlıkça aktiflik katsayısı (a1w1)âˆ , Flory-Huggins etkileşim parametresi (X1,2), kısmi molar serbest enerji (âˆ†G1âˆ ) ve kısmi molar ısı(âˆ†H1âˆ ) değerleri bulundu. Bu değerler polimer-nonsolvent sistemleri için bulunan değerlerleuygunluk gösterdi. Flory-Huggins etkileşim parametresi değerlerinden faydalanılarak Poli(MOPMA) ve Poli (MOPMA-ko-AN) polimerlerinin çözünürlük parametresi (Î´2) tayin edildi.Çözünürlük parametresinin sıcaklıkla azaldığı gözlendi.Anahtar Kelimeler : Sentez, 2-okso Propil Metakrilat, nvers Gaz Kromatografisi, AğırlıkçaAktiflik Katsayısı, Flory-Huggins Etkileşim Parametresi, ÇözünürlükParametresi.X
The investigation of the thermodynamic and physical properties of copolymers of acrylonitrile with 3-mesitylene-2-oxo-propyl methacrylate homopolymer
Keywords: Kimya