Ortaöğretim Öğretmenlerinin Psikolojik Şiddet (Mobbing) Algilari Ve Duygusal Tükenmişlikleri Arasindaki Ilişki - Turhan, Muhammed (Fırat University, 2014)
Bu araştırmanın temel amacı ortaöğretim öğretmenlerinin mobbing algısı ve duygusal tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu maksatla, Elazığ il merkezinde bulunan ortaöğretim kurumlarında görev yapan 256 öğretmenden İşyeri Zorbalığı Ölçeği (NAQ) ve Maslach Tükenmişlik Envanteri vasıtasıyla veri toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin duygusal tükenmişlik ve mobbing’e maruz kalma düzeyleri cinsiyete göre farklılaşmamaktadır. Ancak, yaş değişkeni açısından, genç öğretmenler orta ve üst yaş grubundaki öğretmenlere göre psikolojik şiddete daha az maruz kalmakta ve daha düşük düzeyde duygusal tükenmişlik yaşamaktadır. Korelasyon ve regresyon analizlerinden elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin psikolojik şiddete maruz kalma düzeyi ve yaşadıkları duygusal tükenmişlik arasında güçlü bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Main aim of this study is to examine the relationship between mobbing perception of the secondary school teachers and their emotional exhaustion. For this purpose, data were obtained from 256 teachers working at secondary schools located in the city center of Elazığ by Negative Acts Questionnaire (NAQ) and Maslach Burnout Inventory (MBI). According to data derived from the research, teachers’ mobbing perception and emotional exhaustions were not significantly different in respect of gender variable. On the other hand, young teachers are less exposed to mobbing compared to middle aged and elderly teachers and go through emotional exhaustion to a lesser degree. As a result of correlation and regression analysis, a high level of relationship has been identified between teachers’ perception of mobbing and their emotional exhaustion.
THE RELATIONSHIP BETWEEN MOBBING PERCEPTION AND EMOTIONAL EXHAUSTION OF SECONDARY TEACHERS