TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERİN FUTBOL TAKİP DÜZEYLERİ - Karahüseyinoğlu, M. Fatih; Kırtepe, Abdurrahman; Gacar, Atalay; Karahüseyinoğlu, Furkan (My University, 2016)
Açık Ceza ve İnfaz Kurumunda kalan tutuklu ve hükümlülerin seyirci, taraftar ve fanatik kavramlarına yönelik kendilerini nasıl tanımladıklarını belirlemek üzere yapılan bu çalışma 2015 yılında uygulanmıştır. Araştırmaya Urfa-Siverek Açık Ceza ve İnfaz Kurumunda tutuklu ve hükümlü 303 erkek katılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına alındıktan sonra istatistiki programlar sayesinde demografik özelliklerin oluşturulduğu yüzde ve frekans dağılımları betimsel istatistik yöntemi ile belirlenmiştir. Bağımsız değişkenler açısından anlamlılık ilişkisi için Ki kare analizi sonuçları dikkate alınmıştır. Sonuç olarak; Futbol takip düzeyleri kavramsal açıdan \"seyirci, taraftar ve fanatik\" olarak ayrıştırılarak değerlendirilmiştir. Hükümlü ve tutuklunun %35,6'sı taraftar, % 33,7'si seyirci, % 30,7'si ise kendilerini fanatik olarak tanımlamıştır. Hükümlü ve Tutuklular Fenerbahçe (%31,7), Galatasaray (%25,7), Diğer (%21,8) ve Beşiktaş (%20,8) takımlarının destekçisi (seyirci, taraftar ve fanatik) olarak sıralanmaktadırlar. Galatasaraylılar (%38,4) ve Beşiktaşlıların (%42,9) çoğunluğu kendilerini taraftar olarak, Fenerbahçeliler ise çoğunlukla (%43,8) \"fanatik\" olarak tanımlamışlardır. Taraftar ve fanatik olan tutuklu ve hükümlülerin takımlarının maç kaybetmesi halinde üzüldükleri ve seyirci, taraftar ya da fanatik olan tutuklu ve hükümlülerin çoğunlukla spor/maç programlarını izledikleri belirlenmiştir
Keywords: Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Sosyoloji; Spor Bilimleri