OSTEOARTRİTLİ HASTALARDA METABOLİK SENDROM SIKLIĞI VE METABOLİK SENDROM VARLIĞININ OSTEOARTRİTLİ HASTALARIN YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ - GÜVEN, AYŞE ÜLKÜ ASLAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Osteoartrit (OA) artriküler kartilajda fokal hasarlı alanlar, subkondral ve marjinal kemikte değişiklikler, sinovit ve kapsüler incelme ile karakterize bir eklem hastalığıdır. Obezite, hipertansiyon, dislipidemi, diabet ve insülin rezistansı eğilimi metabolik sendrom (MetS) adı altında toplanmıştır. Bu çalışmanın amacı OA'lı hastalarda MetS sıklığını araştırmak ve MetS varlığının OA'lı hastaların yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemektir.Bu çalışmaya American College of Rheumatology kriterlerini karşılayan 150 OA'lı hasta kabul edildi ve hastalarda Ulusal Kolesterol Eğitim Programı Erişkin Tedavi Paneli 2001 kriterleri kullanılarak MetS kriterleri araştırıldı: Geniş bel çevresi ölçüm (BÇÖ) değeri, hipertansiyon, hipertrigliseridemi, azalmış yüksek dansiteli lipoprotein düzeyi ve hiperglisemi varlığı araştırıldı. Yaşam kalitesini belirlemek amacıyla her hasta için Nottingam Sağlık Profili (NHP), Kısa Form?36 (SF?36), Western Ontario and Mcmaster Universities Osteoarthritis İndeks (WOMAC), Lequesne (diz ve kalça) indeksi uygulandı ve ağrı değerlendirmesi, global değerlendirme, fonksiyonel değerlendirme için Vizüel Analog Skala (VAS) ve 100 metre yürüme süresi değeri ölçüldü.Seksen iki (%54,7) hastada MetS tespit edildi. MetS (-) ve MetS (+) hastalarda mesleğini yaparken zorlanma VAS, 100 metre yürüme süresi, NHP fiziksel aktivasyon ve yorgunluk alt başlıkları değeri ve SF?36 fiziksel fonksiyon ve fiziksel rol kısıtlanması alt başlıkları değeri anlamlı olarak farklı bulundu (p < 0,05). Diğer değerlendirmeler için gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi (p > 0,05).Sonuç olarak OA`da artmış MetS sıklığının olması ve MetS`in yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle OA`lı hastalarda MetS varlığına özellikle dikkat edilemesi gerekmektredir.Anahtar kelimeler: Osteoartrit, metabolik sendrom, yaşam kalitesi

Osteoarthritis (OA) is a joint disease characterised as focal areas damage to the articular cartilage, changes in subchondral and marginal bone, synovitis and capsular thickening. Obesity, hypertension, dyslipidemia, diabetes and resistance tend to cluster into the so-called metabolic syndrome (MetS). The aim of this study to examine the frequency of the metabolic syndrome in patients with osteoarthritis and investigate the effect of MetS (+) quality of life for this patients.In this work, 150 patients with OA, which they mathch the criteria of the American College of Rheumatology criteria, were participated. And the presence of MetS components was examined according to the Adult Treatment Panel III-National Cholesterol Education Program 2001 specifications: High waist circumference, low high-density lipoprotein, hypertension, hyperglycemia and hypertriglyceridemia. To determinate the quality of life Nottingam Health Profile (NHP), Short Form?36 (SF?36), Western Ontario and Mcmaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), Lequesne (knee and hip) index, for pain assessment, global assessment, functional assessment Visuel Analog Scale (VAS) and 100 meter walk time score were performed for each patient.Eighty for (%54,7) patients has MetS. There was statistically significant difference for vocational strain VAS score, 100 meter walk time score, NHP physical activity and fatique subscales scores, SF-36 physical activity and role-functioning subscales score between the patients MetS (+) and MetS (-) (p < 0,05). For the other scales there was not significant difference between the groups.In conclusion because there was increased MetS prevalance in OA and MetS was effected to quality of life negatively, it must be considered to MetS in patient with OA.Key words: Osteoarthritis, metabolic syndrome, quality of life
The metabolic syndrome prevalance in patients with osteoarthritis and the effect of metabolik syndrome on quality of life in patients with osteoarthritis
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon