EVALUATION OF TOTAL SERUM ANTIOXIDANT AND SOME BIOCHEMICAL PARAMETERS IN WOMEN WITH OSTEOPOROSIS - HUSSEIN, KAWAR FARSAT ALI (Fırat Üniveristesi, 2020)
Giriş ve hedefler: Osteoporoz, kemik kırılganlığının artmasına ve kırık riskinde belirgin bir artışa yol açan artmış kemik kaybının durumudur. Oksidatif stresin kemik rezorpsiyonu ile ilişkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle, bu araştırma osteoporozlu ve osteoporozsuz kadınlar arasındaki total antioksidatif durumun serum düzeylerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca D vitamini, kalsiyum, B12 vitamini ve folik asidin etkisi de incelenmiştir. Yöntemler: Duhok romatoid merkezinde kemik dansitometrisi uygulayan 106 kadın bu araştermaya katıldı. Karaciğer hastalıkları, metabolik kemik hastalıkları, kronik böbrek hastalıkları, gastrointestinal hastalıklar, kronik inflamasyon, talasemi, kanser ve antioksidan veya hormon replasman tedavisi alan hastalar çalışmaya dahil edilmedi.Katılımcıları düzenlemek için gerekli bilgileri içeren bir araştırma anketi kullanıldı. Otomatik Cobas 6000 ile serum toplam D vitamini, serum kalsiyum, B12 vitamini, folik asit seviyeleri tayin edildi ve toplam antioksidan seviyesi spektrofotometre ile değerlendirildi. Sonuçlar: Osteoporotik bireylerde, toplam antioksidan ortalama değerleri ve folik asit için seviyeleri kontrol grubu ile kayaşlandığende önemli ölçüde azalmıştır. B12 vitamini ve kalsiyum seviyeleri düzeyleri değişmedi. D vitamini yetmezliği insidansının yüksek olduğu gruplarda çalışma popülasyonu arasında büyük bir değişiklik göstermedi. Toplam antioksidan seviyesi Pearson korelasyon analizi ile belirtildiği gibi tüm çalışma popülasyonunda toplam kemik mineral yoğunluğuna pozitif olarak karşılık geldi. Kadın örnekleminde; yaş toplam kemik mineral yoğunluğu ile negatif ilişkiliydi, bu araştırmada da popülasyonun vücut kitle indeksi toplam kemik mineral yoğunluğu ile pozitif ilişkiliydi. Hastalaraledi folik asit seviyeleri pozitif yünde karşılık geldi. Sonuçlar: Bu araştırmanın bulguları, oksidatif stresin postmenopozal kadınlarda kemik kaybının bir sonucu olabileceğini göstermektedir.

Background and objectives: Osteoporosis is a condition of increased bone loss, which leads to increased bone fragility and a marked increase in the risk of fractures. Oxidative stress has been proved involved in bone resorption. Therefore, this research aims at comparing the serum levels of total antioxidative status between women with and without osteoporosis. Moreover, the influence of vitamin D, calcium, vitamin B12, and folic acid were also examined. Methods: 106 females who attended the Duhok rheumatoid center and conducted bone densitometry participating in this cross-sectional survey. The liver diseases, metabolic bone diseases, chronic kidney diseases, gastrointestinal diseases, chronic inflammation, thalassemia, cancer, and patients who were taking antioxidant or hormone replacement therapy where prevented or excluded from the study. A research questionnaire was used to organize contributors with the required information. By using automated Cobas 6000, serum total vitamin D, serum calcium, vitamin B12, folic acid levels were determined and the total antioxidant level was determined by spectrophotometer. Results: In osteoporotic individuals, mean values levels for total antioxidant and folic acid were significantly decrease compared with the control group. The vitamin B12 and calcium levels were not changed. Vitamin D did not demonstrate any large variation among the study population in groups with a high incidence of vitamin D insufficiency. The total antioxidant level positively corresponded with total bone mineral density in the entire study population as stated by Pearson correlation analysis. In the sample of women; age was negatively related to total bone mineral density, also in this investigation population body mass index was positively related to total bone mineral density. The folic acid in the patients were positively corresponded. Conclusions: The study findings of this survey demonstrate that oxidative stress may be a consequential indicator of bone loss in postmenopausal women.
Osteoporozlu kadınlarda total serum antioksidan ve bazı biyokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi
Keywords: Biyokimya