Cam Lif ve Mermer Tozu Takviyeli Çimento Harçlarının Sülfat Direncinin Taguchi Metodu ile Analizi - Alişer, Birsu; Yıldız, Servet; Arıcı, Erdinç; Keleştemur, Oğuzhan (My University, 2015)
Bu çalışmada, sülfat etkisine maruz kalan cam lif ve mermer tozu takviyeli çimento harçlarının mekanik ve fiziksel özellikleri deneysel ve istatistiksel olarak araştırıldı. Bu amaçla, filler malzemesi ile yer değiştirecek şekilde hacimce %0, %10, %20 , %30, %40 ve %50 oranlarında mermer tozu ve 0 kg/ m3 , 0.25 kg/m3 ve 0,50 kg/m3 cam lif içeren harç numuneleri hazırlandı. Sülfat etkisi altındaki harç numunelerinin basınç dayanımı ve boy değişimleri belirlendi. Deneylerin sayısını azaltmak amacıyla, çalışmada L18(61 x 23 ) Taguchi ortagonal dizilimi uygulandı. Ayrıca, değişkenlerin basınç dayanımı ve boy değişimi üzerine olan istatistiksel etkileri varyans analizi (ANOVA) metodu kullanılarak belirlendi. Sonuç olarak, çimento harçlarında filler malzeme olarak atık mermer tozu kullanımı hem ekonomiklik hem de sülfat direnci bakımından olumlu kazanımlar sağlamıştır.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Taguchi method; ANOVA