Okul yöneticilerinin performanslarını değerlendirme ölçütleri ve performanslarını düşüren nedenler: nitel bir araştırma* - Demirtaş, Zafer; Küçük, Özkan (My University, 2014)
Bu çalışmada yöneticilere Okul yöneticilerinin performanslarının değerlendirilmesinde dikkate alınabilecek ölçütler size göre neler olabilir? ve Okul yöneticilerinin performansını düşüren etkenler nelerdir? soruları sorulmuştur. Yüz yüze görüşmelerde yöneticilerin sorulara verdikleri cevapları yazmaları istenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Elazığ il merkezindeki ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 40 müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı oluşturmaktadır. Okul yöneticilerinin performanslarının değerlendirilmesinde dikkate alınması gereken ölçütler ve okul yöneticilerinin performansını düşüren etkenler 12 tema altında gruplandırılmıştır. Araştırma bulgularına göre; yöneticiler her iki soruda da yoğun olarak çevresel faktörlerin okulun işleyişinde ve kendi performansları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu yönünde görüş belirtmişlerdir. Değerlendirmede dikkate alınması gereken ölçütlerden liderlik özellikleri gösterme, mesleki bilgiye sahip olma ve kişisel özellikler, öğrenci başarı durumu, okul kültürü ve uygun fiziki koşullar oluşturma ölçütleri yüksek düzeyde benimsenen temalar olmuştur. Performansı düşüren etkenler arasında ise bütçe sorunu, mevzuatın sık sık değişmesi ve personelden kaynaklanan sorunlar en fazla üzerinde durulan temalar olmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları