Mu and Kappa Opioid Modulation of Oxytocin Secretion in the Late Pregnant Rats - Kutlu, Selim; Yılmaz, Bayram; Sandal, Süleyman; Canpolat, Sinan; Özcan, Mete; Keleştimur, Haluk (Fırat University, 2002)
Aim: To determine the effects of opioids on serum oxytocin levels and neurohypophyseal noradrenaline concentrations in the late pregnant rats. Material and Methods: The µ and κ opioid agonists and antagonists (50 µg/kg/10ml saline) were intracerebroventricularly infused to the pregnant rats. Saline (10µl) was administered to control group. All rats were decapitated 20 minutes later and serum oxytocin levels were analysed by radioimmunoassay. The neurohypophysis tissues were removed and noradrenaline concentrations were detected by liquid chromatography. The results were statistically analysed with one way ANOVA. Results: There was no significant difference in µ agonist and κ antagonist groups when compared to control group. A significant decrease occurred in κ agonist group (p

Amaç: Gebeliğin son dönemindeki sıçanlarda opioidlerin serum oksitosin düzeyleri ve nörohipofizdeki noradrenalin konsantrasyonu üzerindeki olası etkilerini saptamak. Gereç ve Yöntem: 20 günlük gebe sıçanlara µ agonist (morfin), κ antagonist (clocinnamox mesylate), κ agonist (U50,488H) ve κ antagonist (nor-binaltorphimine) opioidler 50 µg/kg/10ml SF dozunda intraserebroven-triküler yolla infüze edildi. Kontrol gurubuna ise 10ml SF verildi. 20 dakika sonra hayvanlar dekapite edildi. Nörohipofiz dokuları çıkarıldı ve noradrenalin konsantrasyonları sıvı kromatografisinde dedekte edildi. Serum oksitosin düzeyi radioimmunoassay ile belirlendi. Sonuçlar tek yönlü varyans analiziyle değerlendirildi. Bulgular: µ agonist ve k antagonist gurubunda oksitosin değerleri kontrol gurubuyla paralel seyrederken, k agonist gurubu değeri düşük (p
Gebeliğin Son Dönemindeki Sıçanlarda Oksitosin Salgılanmasının Mü ve Kappa Opioid Modülasyonu