FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİERLERİNİN SOSYAL VE DUYGUSAL ÖĞRENME BECERİLERİ - SOYLU, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2007)
Dünyadaki birçok ülkede yasanan toplumsal sorunların kaynagının arastırılmaya baslanmasıyla egitim ve ögretimde eksikler gözlenmistir. Yasanılan bilgi toplumunda bilgiye ulasmak bu kadar kolayken ve akademik açıdan çalıskan bireyler yetistirilirken sorunun ne olacagı merak konusu olmustur. Bireylerin akademik açıdan basarılı olmalarına karsın, gerçek yasamdaki problemleri çözmede neden zorlandıklarının cevabı olarak sosyal ve duygusal ögrenme bulunmustur. Çünkü birey zihinsel yeterliklerin yanı sıra, duyussal ve devinsel yeterliklere de sahiptir. Bunlar bir bütün olarak gelistirilmelidir. Akademik olarak yeterli düzeyde olan birey duygusal olarak da yeterli düzeyde olabilmelidir ki; kendini ifade etme, duygularını kontrol etme, empati kurma, insanlarla sosyal iletisim kurma gibi temel bireysel ve toplumsal becerileri kazanabilsin. Bu baglamda sosyal ve duygusal ögrenme ile ilgili bir arastırma yapılmasına karar verilmistir. Arastırmanın amacı; Fırat Üniversitesi (F.Ü.) ögrencilerinin sosyal ve duygusal ögrenme becerilerini (SDÖB) belirlemektir. Bu genel amaç dogrultusunda; ögrencilerin cinsiyete, sınıflara, fakültelere, basarı durumlarına, anne-baba egitim durumuna ve yetistikleri yerlesim yerlerine göre sosyal ve duygusal ögrenme becerileri ortaya konulmaya çalısılmıstır. Arastırma tarama modelli yapılmıs ve SDÖB ölçegine göre degerlendirilmistir. Evren olarak F. Ü. Mühendislik Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi ve Egitim Fakültesi ögrencileri alınmıstır. Örneklem olarak ise rastgele seçilen ögrencilerin yaklasık % 20'lik dilimini olusturan 651 ögrenci alınmıstır. Arastırma sonucunda ögrencilerin birçogunun SDÖB'ne sahip oldukları gözlenmistir. Ancak bazı maddelerde gelistirilmesi gereken beceriler oldugu da tespit edilmistir

In the world; when many countries start researchs about social problems source, find deficiency in education and instruction. Lifing in information community, to reach information is very easy and to train person who has academik success interest what is the problem. In spite of persons have academic success in real life they don?t solve problem very easy. This problems solution is social and emotional and physical competence. These are to improve together if a person has academic success, this person must has emotion success. Because he/she must to explain her/himself must check his/her emotion, empaty have good communication with other peoples. This researchs aim is to determine Fırat University?s students social and emotional learning competence. Wiht this general aim, student, sexualıty, classes, fakulty, success, mother-father education level and growing place. Researchs purpose is survey
Social and emotional learning skills of students of firat university
Keywords: Eğitim ve Öğretim