Ratlarda deneysel olarak oluşturulan intraabdominal adezyonların önlenmesinde aprotinin ile metilen mavisinin etkinliğinin karşılaştırılması - Günay, Cihan; Sağlıyan, Aydın; Yaman, İhsan (My University, 2005)
Bu çalışma; ratlarda deneysel olarak oluşturulan intraabdominal adezyonları önlemede aprotinin ve metilen mavisinin etkinliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Ağırlıkları 175-200 gr arasında değişen 45 adet erkek rat rastgele 15'erli üç gruba ayrıldı. Ratlar eter ile anesteziye alındı. Steril şartlar altında karın boşluğuna 3 cm'lik bir ensizyonla girildi. Tüm ratlarda karın duvarının iç yüzünde ve sekum serozasında steril bir diş fırçasıyla hasar oluşturuldu. Birinci gruptaki ratlara tek doz 25000 KIU (2.5 mi) aprotinin, ikinci gruptaki ratlara tek doz %1'lik metilen mavisi 2.5'mi, üçüncü gruptaki ratlara ise yine tek doz 2.5 mi serum fizyolojik intraperitonal olarak uygulandı. Karın boşluğu 3/0 ipek iplikle kapatıldı. On beş gün sonra tüm ratlar yüksek dozda eterle ötenazi edilerek laparatomi yapıldı ve adezyonlar 0-3 arasında değişen derecelerle derecelendirildi Birinci gruptaki radarın 13 tanesinde adezyon görülmezken, 1 tanesinde birinci derecede, 1 tanesinde ise ikinci dereceden adezyon gözlendi. İkinci gruptaki ratların 7 tanesinde adezyon görülmezken, 4 tanesinde birinci derecede, 2 tanesinde ikinci derecede ve 2 tanesinde ise üçüncü dereceden adezyon gözlendi. Üçüncü grupta 1 ratta adezyon gözlenmezken, 12 ratta üçüncü derecede ve 2 ratta ikinci derecede adezyon gözlendi. Her iki grup, kontrol grubu ile adezyon açısından karşılaştırıldığında aradaki fark istatistiksel olarak önemli bulundu.
Keywords: Karın; ameliyat sonrası komplikasyonlar; aprotinin; deneysel cerrahi; yapışma; metilen mavisi