Ovacık Fay Zonunun Arapgir-Keban Baraj Gölü arasındaki kesiminde tektonik incelemeler - Aksoy, Ercan (My University, 1996)
Kuzeydoğuda Erzincan Ovası ile güneybatıda Malatya Fayı arasında yaklaşık 120 km uzunluğa sahip olan Ovacık Fay Zonu'nun 30 km lik bölümünün yer aldığı Arapgir İlçesi (Malatya) ile Keban Baraj Gölü arasındaki bölgede mermer ve kalkfillitlerden oluşan Permo-Triyas yaşlı Keban Metamorfiüeri; konglomera kumtaşı, marn ve kireçtaşlanyla karakterize edilen Orta Eosen-Alt Miyosen yaşlı Kırkgeçit Formasyonu; bazaltik lav ve piroklastitlerle temsil edilen Üst Miyosen-Pliyosen yaşlı Karabakır Formasyonu ve Kuvaterner yaşlı alüvyonlar yüzeyler. Ovacık Fay Zonu bu kesiminde, birden fazla fayla temsil edilen yaklaşık 6 km genişliğindeki bir fay zonu şeklinde izlenir. Fay zonunu oluşturan ana faylar kuzeydoğu-güneybaü doğrultuludur. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultulu antitetik faylar ile yaklaşık doğu-bâtı doğrultum fay kollarının varlığı da belirlenmiştir. Kuzeydoğuda Erzincan Ovası yakınında Kuzey Anadolu Fay Zonu ile birleşen Ovacık Fay Zonu'nun mekanik olarak, adı geçen fayı da oluşturan gerilme sistemi ile Erken-Pliyosen oluştuğu kabul edilmiştir. Akarsu vadilerindeki bükülmeler ile formasyon sınırlarındaki ötelenmeler, doğrultu atımlı sol yönlü aktif bir fay zonu olduğunu gösterir. Arazi verileriyle belirlenen atım miktarı 1.5 km kadardır. Fay zonuna dik olarak kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda topografyada gözlenen kademeli alçalma, bu fayların, egemen olan doğrultu atım yanında az da olsa düşey atım bileşenine sahip olduklarının belirticisi olarak yorumlanmıştır.
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji