SOL VENTRİKÜL HİPERTROFİSİ GELİŞMİŞ HİPERTANSİF HASTALARDA, PERİNDOPRİL VE DOKSAZOSİN'İN KAN BASINCI, SOL VENTRİKÜL HİPERTROFİSİ, SOL VENTRİKÜL SİSTOLİK FONKSİYONU VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELER ÜZERİNE ..... - ÖZDEMİR, FERİDUN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu çalışmada, hafif ve orta dereceli esansiyel hipertansiyonlu, yaş ortalaması 54 ±11 olan 11'i kadın 12'si erkek 23 olgu incelendi. 2 olgu, bazal ölçümlerden sonra kontrole gelmediğinden, çalışma dışı bırakıldı. Toplam 21 hastanın 11 'ine Perindopril, 10'una ise Doksazosin tedavisi verildi. Her hastanın bazal, 2. ay, 4. ay ve 6. ay ölçümleri yapıldı. Tüm hastaların bazal, 2. ay ve 4. ay ölçümleri yapılmışken, 9 olgunun 6. ay kotrollerine gelmemesi ile toplam 12 olgunun 6. ay ölçümleri yapılabilmiştir. Tüm hastalara, randomize olarak, perindopril 4-8 mg/gün, 1 kez ve doksazosin 2-8 mg/gün, 1 kez pozolojiyle tedavi başlandı. Kan basıncı takiplerine göre ilaç dozlarında artırma veya azaltma yapıldı. Tüm olgulara, bazal, 2. ay, 4. ay ve 6. ay olmak üzere toplam 4 kez, kan basıncı ölçümü, 2D ekokardiyografi, doppler ekokardiyografi, tam biyokimya ve EKG ölçüm ve tahlilleri yapıldı. Perindopril ve doksazosin'in her ikiside, nabızı ve kardiyak outputu anlamlı olarak etkilemezken, total periferik vasküler direnci önemli ölçüde azaltmış ( sırasıyla, p< 0.001 ve p< 0.001) ve dolayısı ile sistolik (p<0.001 ve p< 0.01), diyastolik (p<0.005 ve p< 0.01) ve ortalama (p< 0.0001 ve p< 0.01) kan basıncını etkili bir biçimde düşürmüştür. Diyastolik kan basıncını düşürmede perindopril doksazosin'den daha etkili bulunmuştur (p< 0.05). Her iki ilacın da sol ventrikül arka duvar kalınlığını (p<0.001 ve p< 0.001) ve interventriküler septum kalınlığını (p< 0.001 ve p< 0.001) azaltarak sol ventrikül kitlesini (p< 0.005 ve p< 0.005) ve kitle indeksini (p< 0.01 ve p< 0.05) azalttığı görüldü. Sol ventrikül sistolik fonksiyonlarından, diyastol sonu hacim, sistoi sonu hacim, atım hacmi, kardiyak output, kardiyak indeks, ejeksiyon fraksiyonu ve fraksiyonel kısalma gibi parametreler incelenmiş ve her iki ilacın da bu parametreleri değiştirmediği tespit edilmiştir. 79Biyokimyasal parametrelerden, AKŞ, T.Kol., HDL, LDL, trigliserid, SGOT, SGPT, Alk.fosf., CPK, LDH, T.bil., Üre, Kreatinin, Ürik asit, Na+ ve K+ çalışılmış ve her iki ilacın bu parametrelere olumlu veya olumsuz etki yapmadığı saptandı. 80
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology