KUR'ÂN-I KERİM TARİHİNE YÖNELİK BAZI ORYANTALİST YAKLAŞIMLAR - ARTUÇ, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışma, Kur'ân-ı Kerim tarihine oryantalistler tarafından yöneltilen bazı eleştirileri değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde, Mushâf tarihiyle ilgili genel bilgiler verilmiş ve özellikle Hz. Ebûbekir dönemi cem faaliyeti ile Hz. Osman dönemi istinsah faaliyeti ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Oryantalizm kavramı ele alınmış, Oryantalizm'in tanımı, tarihi, amacı ve metodu üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise oryantalistlerin; Kur'ân-ı Kerim'in kaynağı, metinleşme tarihi ve sonraki nesillere intikali noktasındaki bazı eleştirileri ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Bazı oryantalistler bu çalışmalar esnasında bilimsel etik adına tarafsızlığını koruyabilmişken, birçoğu bu anlamda tarafsızlığını koruyamamış ve belli bir amaç doğrultusunda eleştirilerde bulunmuşlardır. Sonuç kısmında oryantalistlerin yapmış oldukları bu çalışmaların amaçları doğrultusunda ne denli başarılı oldukları hususunda değerlendirme yapılmıştır.

This study has been prepared to evaluate some criticisms of the history of the Qur'an directed by orientalists.In the introduction part of the study, general information is given about the history of Mus'haf and especially Hz. Abu Bakr period compilation activity and Hz. Osman period copying activity have been discussed.In the first part of the study, the concept of orientalism is discussed, and the definition, history, purposeand method of orientalism are emphasized.In the second part, Somecriticisms of the Orientalists about the source of the Qur'an, its textualization history and its succession to the next generations have been discussed and evaluated.While some Orientalists were able to maintain their neutrality in the name of scientific ethics during these studies, many of them could not maintain their neutrality in this sense and made criticisms for a certain purpose.In the conclusion part, an evaluation has been made on how successful the Orientalists are in line with their studies' objectives.
Some orientalist approaches to the history of Qur'an
Keywords: Din